Zaboravljene igre u prirodi

Sećate se onog vremena kada su ulice vrvele od dece?

Kako nam dolazi sve lepše vreme, odlučili smo da se tog vremena zajednički prisetimo.

Ma koliko napredovala tehnologija, ona ne može umanjiti značajnost koju pokret ima za razvoj deteta. Neke stare igre koje su deca pre par decenija smatrale glavnom poslasticom posle dana u vrtiću ili školi, danas kao da bivaju zaboravljene. „Štiteći“ decu od onoga što ih možda čeka na „ulici“, „ispred zgrade“ ili „u školskom dvorištu“, često im uskraćujemo mnogo divnih trenutaka druženja, a ujedno, i važna iskustva za učenje i sazrevanje.
Ono što često propuštamo da vidimo jeste da je sada, više no ikada ranije, važno da ukažemo deci na načine na koje se mogu igrati i družiti a koje ne uključuju virtuelne svetove.

Mi ćemo pokušati da Vas podsetimo na neke, možda „zaboravljene“ igre. Nadamo se da ćete ih preneti svojoj deci (ukoliko već niste) i podstaći i

 1. ŠKOLICE

  Možda ste češće viđali devojčice kako igraju ovu igru, ali zapravo, ona može biti interesantna i korisna i dečacima. Najpre, potrebna vam je kreda da biste iscrtali „školice“, i po kamenčić za svakog igrača. Kredama ćete iscrtati školice na sledeći način: dva polja (kvadrata) jedno ispred drugog, a u trećem redu, nacrtajte dva polja, ali tako da se ona susreću tačno na sredini gornje stranice polja iz drugog reda; u četvrtom redu opet nacrtajte samo jedno polje, a u sledećem opet dva… i tako nacrtajte 10 do 15 polja. Dobićete jedan putić (ili mrežu). Kamenčić se baca redom, od prvog do poslednjeg polja, da bi se obeležilo polje do kojeg treba da dodjete. Pravilo je da se skače na sledeći način: na jednoj nozi kada je jedno polje u redu, uz doskok na dve noge (tako da po jedna noga bude u svakom polju) onda kada su dva polja u redu.

  Ova igra je super i za dečake i za devojčice za razvoj grube motorike, preciznosti u pokretima i koordinacije, kako donjih, tako i gornjih ekstremiteta, a uz to se vežba se i pažnja i strpljenje (dok se čeka da drugi igrači bace svoj kamenčić).

 1. ŽMURKE

  Ovoj igri su uvek bili vičniji dečaci, čini se, ali to ne znači da devojčice nisu učestvovale. Naprotiv! „Žmurke“ su jedne od onih igara kojih se najradije sećamo iz detinjstva! Najbolje je kada u igri učestvuje što veći broj dece. Najpre se izabere jedno dete koje će da žmuri dok se svi ostali skrivaju (možete se dogovoriti ko će žmuriti kroz brojalice „eci, peci..“ ili „kamen, makaze, list“). Dokle će žmuriti, stvar je dogovora (na primer do 30, ukoliko treba vremena da se sakrijete). Kada se brojanje završi, dete koje je žmurilo kreće u potragu za svim ostalima, a prvi kojeg pronađe ide na njegovo mesto. Možete igrati i ovu igru tako što taj koji je žmurio treba da pronađe svu ostalu decu, s tim što svako dete koje pronađe izlazi iz igre i čeka sledeću igru. Ukoliko se neko dete u međuvremenu „dokopa“ mesta gde je „žmurač“ žmurio, onda može da „zapljune“ to mesto i spasi ostale tako što kaže „Pu spas za sve nas„.

  Ova igra podrazumeva da dete treba da nauči da bude u više uloga (i kao onaj koji traži, i kao onaj koji se skriva), da prihvati da bude pronađen bez da se ljuti, da bude domišljat u pogledu toga kuda će se sakriti, a uz to, može biti dobra za razvijanje timskog duha tako što će dete dobiti priliku da „spase“ sve koji se skrivaju rizikujući da bude pronađen. Svakako, zanimljiva i korisna igra!

 2. LEDENI ČIKA

  Pravila su jednostavna. Jedan igrač juri druge igrače. Koga god da dotakne, taj mora da se „zaledi“ (odnosno da ostane tačno u onom položaju u kojem ga je ovaj koji juri uhvatio). On ne sme da se pomera sve dok ga neki drugi igrač, koji još nije uhvaćen, ne „odledi“ tako što ga dodirne. „Ledeni čika“ juri dalje sve dok ne zaledi sve igrače.
  U ovoj igri važno je biti brz, snalažljiv i timski igrač.

 3. ĆORAVE BAKE

  Ne morate biti napolju ili u sali da biste igrali ovu igru. Međutim, i nju smo nekako uspeli da zaboravimo. Za ovu igru je potrebna jedna tamna marama, koju sigurno, ima svaka mama. Ona služi da se detetu pokriju oči, tako da dete ništa ne vidi (odnosno, da bude „ćorava baka“). S obzirom da dete neće videti ništa pred sobom (ako ne pokušava da prevari drugare), važno je da barem malo raščistite prostor kako se ne bi saplelo i povredilo. Dakle, jednom detetu se zaveže povez preko očiju i njega, kao „ćoravu baku“ sva deca zavrte nekoliko puta (tako da se dezorijentiše) i onda se sklone sa strane i puste „baku“ da ih traži. Kada baka, pažljivo osluškujući, pronađe nekog igrača, ona treba da pogodi ko je to (dok taj igrač ćuti sve vreme). Ukoliko pogodi, taj igrač postaje „ćorava baka“.

  Ukoliko želite da pustite dete da angažuje svoja čula, evo odlične aktivnosti. Uz to što je deci toliko zabavna, ova igra je razvojno korisna.

 4. HULA-HOP

  Opet igra za devojčice, rekli biste. Međutim, mi u školici sporta vidimo da je i dečacima zanimljiva! Postoje mnogi načini da se igra hula-hopom (naš program sadrži i čitav niz vežbi oblikovanja koje se rade sa obručevima/hula-hopom). Možete vrteti hula-hop oko struka (od čega se najčešće kreće), preko ruke, nogu, glave, ali i naizmenično (da obruč šeta niz i uz torzo, da se vrti niz ruku od ramena do zgloba…). Obručevi su vizuelno atraktivni deci, te vole da eksperimentišu sa njima vrteći ih, a uz to, odlični su kada nema mnogo dece u društvu da bi se igrale neke druge igre. Odlični su za razvoj grube motorike i koordinacije pokreta.

 5. PRESKAKANJE KONOPCA

   

  Malo teža igra za savlađivanje od hula-hopa, ali ne nužno manje zanimljiva. Dakle, za ovu igru, potreban vam je konopac (za početak uzmite tanji konopac, gumu ostavite kada dete bude vičnije) i udobne patike. Da biste proverili da je dužina dobra, neka dete stane na sredinu konopca, držeći drške koje se nalaze na oba kraja u rukama. Dete treba da može da drške drži u visini pazuha. Ukoliko je duži od toga, skratite konopac kod drški (ili ga može obmotati oko šake). Kada dete skače, treba da obrati pažnju da su laktovi blizu tela (tako da nema velikih zamaha rukom) i da skače tek dovoljno da se konopac provuče ispod nogu (bez velikih skokova) i na prste, dok su leđa prava a pogled usmeren napred.  Možete skakati sa dve noge zajedno, na jednoj nozi,

  Ova igra zahteva da dete stekne dobru koordinaciju pokreta ruku i nogu tako da može da u pravom trenutku okretanja konopca odskoči nekoliko santimetara.

 6. FRIZBI

  Evo još jednog plastičnog, jevtinog rekvizita (nažalost, mnogi ga koriste nepromišljeno na krcatim plažama). To je frizbi, leteći plastični disk, prečnika oko 20 do 30 centimetara. Da biste frizbi daleko bacili, i da bi to bilo precizno, palac ruke mora da bude na gornjem a ostali prsti savijeni na donjem delu, s tim što je bacanje preciznije ako je kažiprst na ivici, a brže ako je ispod frizbija (tamo gde su i ostali prsti). Pri bacanju, lakat mora da bude savijen, a frizbi u nivou ramena, blago okrenut ka gore, to jest ka smeru bacanja. Glavni zamah može da se izvede iz zgloba šake ili ramena. Najvažnije što deca treba da nauče, jeste da pre bacanja znaju u kom pravcu bacaju, da nema naglih pokreta slobodnom rukom i nogama, jer tako rasipaju energiju. Za decu je uživanje u samoj igri bacanja, ali i trčanje do frizbija ako dalje odleti – možete da se „takmičite“ ko će pre da stigne, vi ili dete.

 7. IGRA ŠUGE

  Iako ime nije baš najsrećnije izabrano, opet, verujemo da deca neće ni obratiti pažnju na njeno ime. Jedno dete se izabere da bude „šuga“, a njegov zadatak je da juri igrače i da dodirom prenese „šugu“ prvom učesniku igre kojeg stigne. (Ukoliko imate bolju ideju kako da nazovete igru, predložite nam!) Potom, taj drugi juri ostale, a onda tako u krug. Deca je mogu igrati u nedogled, dok god imaju snage da trče.
  Ova igra je veoma korisna, i često se koristi na treninzima različitih sportova kao jedna od igara za zagrevanje, jer se deca u ovoj igri dosta kreću, uz veliki broj promena pravca kretanja i nagla ubrzanja. Odlična je za orijentaciju u prostoru i za razvijanja koordinacije pokreta. Uz to, neverovatno je zabavna!

 8. PRESKAKANJE LASTIŠA

  Običan krojački lastiš je nekada bio sasvim dovoljan da se napravi dobra zabava. Najpopularnije devojčice su bile one koje su najbolje preskakale lastiš. Sećate se tog vremena? Lako je vratiti tu igru. Vezivanjem krajeva napravite zatvoren krug. Dovoljno je da u igri bude troje dece, tako da dvoje mogu da sa dva kraja stanu unutar lastiša zatežući ga. Igra može da bude po pravilima, a i ne mora. Ova igra iziskuje dosta skokova i preciznosti da se tačno „pogodi“ ograničeni prostor, a odlična je za zagrevanje, razgibavanje, za jačanje zglobova i povećanje brzine pokreta.

 9. GLUVI TELEFONI

  Zanimljivo je u šta jedna reč može da se transformiše onda kada je prenosi veliki broj ljudi! Igra se tako što deca posedaju jedna pored drugih, tako da formiraju red.
  Prvi u nizu treba da zamisli neku komplikovanu reč ili neku kratku rečenicu i da šapne sledećem, a taj sledeći sledećem, i tako do poslednjeg  koji naglas treba da kaže reč ili rečenicu koju je čuo. Odlična vežba za auditivnu pažnju

 10. PUŠTANJE ZMAJEVA

  Retko gde, nažalost, danas možemo da sretnemo decu i odrasle koji puštaju zmajeve. A tako je lepo i zabavno trčati za njima i sa njima! Mnogi i ne znaju da je puštanje zmajeva vrsta sporta – sa pravilima i normama takmičenja. Inače, postoje razne vrste zmajeva. Pored standardnih, ima zmajeva sa dva ili više konopaca, pa onih velikih – koji pokreću čoveka (to su oni koje srećete na moru, kada je čovek u vodi), kao i razne vrste zmajeva čija je svrha da ulepšaju neki događaj… Suština je da dete pokuša da zmaja odigne od zemlje i što duže ga zadrži u vazduhu, a za to je potrebno i malo vetra.

 11. JANJINE

  Ovu igru najčešće igraju nešto starija školska deca i to, dečaci. Potrebno je da u drušvu bude barem troje. Igra se igra tako što se jedno dete savije unapred i stavi ruke na kolena. Posebno je važno da savije glavu tako da bradom dodirne grudi. Drugo dete treba da ga preskoči kao kozlić. Kada ga preskoči, on ostaje u tom položaju za preskakanje, a ovaj iza njega ga preskače.

  Rekli biste, možda, opasna igra? Zanimljivo je da pre par decenija nije bila.
  Možda zato što tada nije bila strašno velika stvar moći preskočiti kozlić, ili uopšte skočiti visoko, potrčati brzo. Hajde da deci vratimo različite igre zbog kojih će im, između ostalog, i ova poslednja, izgledati jednostavno poput one „Ide maca oko tebe“. Eto, nju smo zaboravili.

No, igara uvek ima. Važno je da ne zaboravimo da decu naučimo da one postoje.

Željka Zebić

IZVOR:

WWW.YUMAMA.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60