Zabava u karantinu: LAKE a kreativne igre za decu sa stvarima koje već imate kod kuće

Mala pomoć za sve roditelje u karantinu – donosimo vam inspiraciju kako da se zabavljate na lep i koristan način. Stručnjaci predviđaju da će deca tokom dana karantina biti 50% više izložena raznim ekranima nego inače. Hajde da zajedno smanjimo tu cifru tako što ćemo se više igrati raznih društvenih i uradi sam igara, učiti…

Mala pomoć za sve roditelje u karantinu – donosimo vam inspiraciju kako da se zabavljate na lep i koristan način. Stručnjaci predviđaju da će deca tokom dana karantina biti 50% više izložena raznim ekranima nego inače. Hajde da zajedno smanjimo tu cifru tako što ćemo se više igrati raznih društvenih i uradi sam igara, učiti kroz igru i zajedno stvarati nezaboravne trenutke. Evo par ideja koje možete da sprovedete u delo ODMAH i to sa stvarima koje već imate kod kuće:

A gde je pečat?

Deca obožavaju da lupaju pečate. Vrlo ih je jednostavno napraviti od stvari koje već imate u kući – pampura, plastičnih flaša, kartonskih tubi od toalet papira pa čak i krompira ili dela nekog povrća koje imate u kući. Samo umočite u malo boje ili koristite jastuče od bilo kog pečata ako ga imate i obezbedite papir!

Još ideja pronađite na linku: Kolekcija igara za karantin  – preko 100 inspirativnih ideja

Korak po korak crtanje

Koje još dete ne voli da crta? Iskoristite to za zajedničko crtanje korak po korak, ovo će sigurno biti zabavno i vama. Kako da nacrtate lisicu pokazale su nam naše koleginice mame sa sajta NajboljaMamaNaSvetu.com.

A kako da nacrtate jelena i ježa pogledajte na linku Korak po korak crtanje: šumske životinje

Igra sa senkama

Ovo će se dopasti i vama! Učite zajedno sa decom da pravite senke uz pomoć ruku. Pravite životinje, pričajte priču kroz njih i odlično ćete se zabaviti.

VIDEO – Igra senki: kako da napravite životinje rukama

Origami figure

Origami je aktivnost koja stimuliše obe hemisfere mozga. Pri pravljenju origamija uključene su i motorne i vizuelne zone, vežba se koordinacija oka i ruke zbog upotrebe fine motorike, poboljšavaju se memorija, pažnja, strpljenje, percepcija oblika i prostora, razvijaju se mašta i kreativnost. Origami je pogodan za sve uzraste, od dece u razvoju do starijih generacija, jer je odličan i kao način za oslobađanje od stresa. Kada na sve te koristi dodate i malo boje nastaje odlična zabava za celu porodicu.

Još ideja na linku: Edukativna igra: stimulišite razvoj vašeg deteta uz pomoć origamija

Društvene igre

Kada kažemo društvene igre, svi odmah pomisle na „Monopol“ i „Ne ljuti se čoveče“. Ali, evo par igara za koje nije potrebna nikakva tabla, kockice i slično već se igraju „iz glave“. Mogu ih igrati već predškolci. Prvog igrača odredite nekom razbrajalicom i počnite:

  • “Lanac”– prvi igrač kaže neku reč, a naredni treba da kaže neku drugu koja počinje poslednjim slovom prethodne reči. Lična imena nisu prihvatljiva, a o geografskim pojmovima možete pregovarati. Ispada igrač koji ponovi reč ili koji ne može da se seti neke nove na zadato slovo.
  • “Kalodont”– zahtevnija verzija prethodnog predloga, u kojoj umesto poslednjeg slova, narednu reč određuju poslednja dva slova. Pobednik je igrač koji može da kaže kalodont ili neku drugu reč posle koje nema nastavka, kao što je argument.
  • “Zagonetni predmet ili životinja”–  igra u kojoj igrač zamisli predmet ili životinju, pa to zapiše ili nacrta na papirić koji presavije da ostali ne vide. Potom mu saigrači postavljaju pitanja tipa “da li” u krug. Svako pita sve dok su odgovori potvrdni. Kada igrač dobije odričan odgovor, dolazi red na sledećeg i tako dok neko ne pogodi. Nakon provere, onaj ko je pogodio zamišlja.
  • “Pogodi ko si!”– slična prethodnoj, samo svaki igrač prvom do sebe napiše ili nacrta, na samolepljivom papiriću nekog lika iz crtaća ili bajke i zalepi mu na čelo. Svi saigrači vide, dok on postavlja pitanja, ne bi li pogodio ko je. Kada dobije negativan odgovor pita sledeći i sve tako ukrug. Prvi koji pogodi ko je pobeđuje. Za decu koja još ne barataju vešto olovkom, možete napraviti kartice na kojima su njihovi omiljeni junaci.
  • “Pričam ti priču”– igra u kojoj prvi igrač kaže neku reč, a svaki naredni treba da ponovi sve što je prethodni rekao i doda svoju reč. Tako nastaje priča. Prvi koji ispusti neku od prethodnih reči ili pogreši ispada.

Još ideja pronađite na linku: Kolekcija igara za karantin  – preko 100 inspirativnih ideja

IZVOR:

Pišite na Viber
060 615 11 60