Treninzi folklor i jezici važni kao škola

Lekari i psiholozi preporučuju da se deca od malih nogu bave različitim sportovima i vannastavnim aktivnostima, ali napominju nisu sve aktivnosti pogodne za svako dete.

Psiholozi zato preporučuju roditeljima da prate svoje dete i da procene šta njemu najviše odgovara, ali da u isto vreme paze da ga ne preopterete.
Psiholozi preporučuju da bi sa sportovima koji razvijaju motoriku deteta trebalo krenuti još u predškolskom uzrastu. Najbolji sportovi za to su borilačke veštine i tenis, koji povećavaju koordinaciju pokreta, elastičnost tela i snagu.
Za razvijanje muskulature najpogodnije je plivanje, koje se preporučuje i sasvim maloj deci, već od treće godine života.

– Dete treba upoznati sa raznim sportovima pa videti koji im najviše odgovara, ali ne treba preterivati. Vreme provedeno sa porodicom je nezamenjivo, zato ne treba dete pretrpati obavezama – kaže školski psiholog Branka Tišma.

Psiholozi smatraju da dete koje ima neke obaveze u toku dana bolje nauči da organizuje svoje vreme. Deca koja steknu takvu odgovornost kasnije postižu bolje rezultate u školi, a i na ostalim poljima u životu.
– Roditelji treba da posmatraju svoje dete, da procene šta ga interesuje i da odluče šta je cilj, da li samo da popuni slobodno vreme, ili i da se ozbiljno posveti nečemu – kaže Branka Tišma.

Ples je savršeni spoj umetnosti i sporta i zato se preporučuje i dečacima i devojčicama. Razni plesovi povoljno utiču na držanje dece, ispravljaju kičmu i samim tim doprinose gracioznosti.

Deci se u poslednjih nekoliko godina nude i najrazličitije radionice, na kojima mogu da iskažu svoju kreativnost. Iako psiholozi smatraju da takve radionice mogu da budu izuzetno korisne, ipak savetuju oprez. Roditelji bi trebalo da se raspitaju koji su ciljevi radionice i da vide kakav je odnos onaj ko je vodi uspostavlja sa decom.
– Greška je ako se deci postavljaju zahtevi koji nisu u skladu sa njihovim uzrastom, pa bili oni previsoki i samim tim nedostižni, ili preniski, pa nimalo izazovni – kaže Branka Tišma.

Izvor:

HTTP://WWW.PORODICNIVODIC.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60