Šta su posledice nasilnih video igara

Nasilne video igrice, koje veličaju sociopatiju, povećavaju rizik za delinkvenciju i druga rizična ponašanja, kao što su konzumiranje duvana i alkohola među mladima.

Te igrice, namenjene prvenstveno odraslim, negativno utiču na mlade o tome kakvu sliku imaju o sebi, što kasnije u stvarnosti dovodi do velikog egoizma, naveli su naučnici sa američkog Univerziteta u Nju Hempširu u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Personaliti end Sajkolodži.
Prethodno istraživanje istih naučnika 2012. godine navodi da nasilne video igrice podstiču tinejdžere da budu neoprezni u vožnji.
„Sadašnja studija je važna jer pored toga što video igrice podstiču agresivnost, podstiču i konzumiranje alkohola i duvana, rizično seksualno ponašanje i neopreznost u vožnji“, rekao je Džejms Serdžent, koautor istraživanja i dodao da mladi mogu da se identifikuju sa sociopatskim likovima video igrica.
Naučnici su ispitali 5.000 mladih koji igraju video igrice. Učesnici studije su tokom četiri godine odgovarali na pitanja naučnika.
Istraživači su zaključili da video igrice koje veličaju nasilje su, između ostalih, „Grand Theft Auto“, „Manhunt“ i „Spajdermen“.
Oni navode da su te igrice povezane sa širokim spektrom rizičnog ponašanja mladih. Tinejdžeri postaju buntovniji i skloniji da sami traže neku opasnu situaciju.
Taj rizik je isti kod dečaka i devojčica a povećan je u slučaju u kojima se u video igricama posebno veličaju asocijalni likovi.

IZVOR:

NOVIMAGAZIN

Pišite na Viber
060 615 11 60