Šta možete da uradite ako vam se ne dopadaju prijatelji vašeg deteta

ao roditelj, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku odrastanja svog deteta doći u situaciju da vam se nikako ne dopada neko od njegovih prijatelja. Obično se kod roditelja onda rađa i osećaj da taj prijatelj ima veoma loš uticaj na njegovo dete.

Ipak, veoma je važno da ne pokušate da preuzmete potpunu kontrolu i očekujete da dete dozvoli da mu vi birate prijatelje. Ali, ono što svakako možete jeste da pokušate da ga usmerite.

Jer, ako budete insistirali na nekim odlukama to neće imati negativan uticaj samo na društveni život i samopouzdanje vašeg deteta, već i na vaš međusobni odnos.

Kako se onda ponašati kad vam se učini da neki drugar negativno utiče na vaše dete?

1. Ni u kom slučaju to ne govorite detetu

 

Ovo važi prvenstveno ako je vaše dete buntovno i ima čvrstu volju. Svako vaše protivljenje njegovom druženju sa određenim prijateljem može probuditi u detetu malog buntovnika.

Ali, iznad svega, stvorićete jako lošu situaciju svom detetu. Jer, male su šanse da će prosto odbaciti nekog prijatelja samo zato što se on vama ne dopada, već će samo pokušavati da izbegne da se vi s tim prijateljem sretnete, trudiće se da ga ne pominje i da vi o tom druženju znate što manje. A to vam sigurno nije cilj.

2. Razmišljajte dugotočno

Šta god vi mislili, ljudi se menjaju. Deca naročito.

Ono što vam se kod prijatelja vašeg deteta ne sviđa možda je samo prolazno, dok to dete možda ima osobine koje ga čine odličnim drugom, a koje vi ne primećujete.

Ako drugar vašeg deteta voli da naređuje, možda će on jednog dana postati neko ko će ga uvek štititi i kome će moći da veruje. Ako je to dete prkosno u ranom detinjstvu, možda će kao adolescent biti veoma uporan i posvećen onome što radi. A to svakako jesu prijatelji kakve želite svom detetu.

A što je još važnije, i vaše će se dete menjati, pa će tako evoluirati i njegova prijateljstva.

Zato nemojte dozvoliti da vas obuzme nervoza zbog nečega za šta mislite da je loš uticaj na vaše dete, ako niste sagledali i one dobre strane. Osim toga, ako su oni u vrtiću, za koju godinu će možda biti potpuno razdvojeni, pa će od svega ostati u sećanju samo to da mama i tata nisu voleli drugara iz vrtića.

3. Ne zaboravite da je to prijatelj vašeg deteta, a ne vaš

Razmislite dobro, zbog čega vam se to druženje ne dopada?

Da li ste sasvim sigurni da ne donosite zaključke o drugaru svog deteta na osnovu predrasuda? Npr, na osnovu toga što vam se ne dopadaju njegovi roditelji.

Preispitajte se i budite potpuno sigurni da niste nepravedno projektovali neke svoje procene i predrasude na dete.

4. Vi ste svom detetu pre svega roditelj, ali to ne znači da ne možete da budete i prijatelj

Ako su mali, igrajte se njima; Ako su tinejdžeri, napravite ručak i ručajte zajedno.

Tako ćete dobiti priliku da bolje upoznate drugare svog deteta i stvorite jasniju sliku, kakva god ona bila.

Shvatićete da li su vaše sumnje opravdane ili su možda rezultat neosnovanih predrasuda. Izbegavanje druženja sa prijateljima vašeg deteta koji vam se ne dopadaju je loša ideja. Podići ćete tenziju, a nećete saznati ništa.

5. Budite oprezni 

Ako nakon svega što ste preduzeli i dalje verujete da je to druženje zaista loše po vaše dete, naravno da ćete nešto preduzeti. Ali, oprezno! Bez pretnji, ucena, naredbi. Važno je da vaše dete samo dođe do zaključka da to prijateljstvo nije dobro po njega. Kako ćete to uraditi, zavisi od uzrasta deteta.

6. Na prvom mestu – budite roditelj

Vaš posao je da brinete.

Kada ste uradili sve prethodno o čemu smo pisali, potrudite se i da otvoreno i iskreno komunicirate sa svojim detetom i da on(a) zna da može uvek da vam se obrati za pomoć. Ovo je posebno važno ako imate tinejdžera, koji vapi za nezavisnošću i slobodom, ali u sebi žudi za osećajem da može uvek da računa na vašu podršku.

Kada je reč o problematičnom ponašanju, jasno stavite do znanja da podrška ne znači da ćete odobriti takvo ponašanje, već da ćete u trenucima kad ste im potrebni, biti tu za svoju decu.

Dakle, ne pokušavajte da im kontrolišete živote i prijateljstva. Umesto toga, dajući im svoj primer, slušajući ih i pružajući bezrezervnu podršku, možete ih naučiti veštini da na pravi način biraju prijatelje i idu kroz život.

A. C.

Izvor:

http://zelenaucionica.com

Pišite na Viber
060 615 11 60