Prirodna zaštita od sunca: 7 moćnih namirnica koje štite od UV zračenja

Ove namirnice se već svakako nalaze na vašem letnjem meniju, a evo i na koji način vas one štite od štetnih sunčevih zraka i zbog čega bi trebalo da ih konzumirate češće.

Ishrana bogata voćem i povrćem ima jednaku ulogu u zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka, kao što je imaju kreme za sunčanje. Ta efikasnost voća i povrća se bazira na delovanju antioksidanta koji proizvode biljke kako bi zaštitile svoje ćelije od preranog uništenja od vrućine, svetlosti i vlage.

Najveću zaštitu koži čoveka u obrani od UV zračenja pružaju namirnice jarkih boja, kao što su paprika, kivi, grožđe i šargarepa.

1. PAPRIKE

Paprike se u letnjem periodu najčešće jedu sveže, pripremljene u salati, ili kuvane u ukusnom satarašu ili punjenim paprikama.

Antioksidansi iz paprike pomažu u apsorpciji vitamina A u telu i na taj način pomažu u zaštiti tankog masnog sloja – lipida, koji okružuje ćelije kože.

2. PARADAJZ

Za zaštitno delovanje paradajza odgovoran je sastojak likopen, koji mu daje intenzivnu crvenu boju. On štiti ćelije i odgovoran je za njihovu vitalnost, pa je čest sastojak i krema protiv bora.

3. LUBENICA

Lubenica takođe dobija svoju boju iz likopena te pruža zaštitu od negativnih efekta sunca.

Sadrži oko 93 posto vode, a izvanredan je izvor vitamina C, A i B.

4. ZELENI ČAJ

On poboljšava cirkulaciju u telu, podstiče imuni sistem, izbacuje toksine iz tela i štiti ćelije od izloženosti UVA i UVB zraka.

5. KAKAO

Flavonoli iz kakaa obnavljaju krvne žile, štite srce i pružaju zaštitu od visokog krvnog pritiska. Ista ta jedinjenja pomažu u regeneraciji i obrani ćelija kože, a prisutni su u tamnoj kvalitetnoj čokoladi.

6. GROŽĐE

Obiluje vitaminima, mineralima, voćnim kiselinama i posebno polifenolom, kao i veoma učinkovitim antioksidansima koji štite kožu od starenja.

7. RIBA

Omega 3 masne kiseline iz riba imaju dokazani učinak u zaštiti kože od sunčeva zračenja.

Istraživanja su pokazala kako su najbolje ribe za zaštitu kože tokom letnih meseci losos i tuna. Naučnici veruju kako se omega-3 masne kiseline ponašaju poput štita koji čuva ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

IZVOR:

HTTP://WWW.YUMAMA.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60