Pravila u školama širom sveta

Svaka zemlja ima svoje čudne zakone i jedinstvene običaje, pa tako ni školski sistem nije izopšten. Školska pravila su neophodna za uspostavljanje zdravog i pozitivnog okruženja za svakog učenika kako bi mogao kvalitetno da se razvija i uči.

Međutim, školska pravila se razlikuju od zemlje do zemlje i neka od njih je zaista teško razumeti, ali moramo biti svesni nedovoljnog poznavanja kulture i tradicije države u kojoj su nastale i u kojoj se primenjuju. Pored pravila ponašanja u školi, nastavnici primenjuju i određene vidove kažnjavanja. U prošlosti, profesori su imali apsoutno pravo i da udare đaka, što su roditelji odobravali. Danas to više nije tako, ali vam mi predstavljamo nekoliko neobičnih školskih pravila koja se primenjuju širom sveta.

Zamrznuti grašak

Učenik iz Kine je objavio fotografiju kolena nakon što je po kazni morao da kleči na zamrznutom grašku. Slušali smo priče baka i deka kako su i oni ponekad kažnjavani tako da su morali da kleče na kukuruzu u ćošku učionice. U našoj zemlji ovakav vid školskih sankcija je prestao da se primenjujue, ali ovakav sistem kažnjavanja se i dalje praktikuje u zemljama širom Azije.

Klečanje na zameznutom grašku

Klečanje na zameznutom grašku

Najbolji prijatelj

Škole u Engleskoj su počele da zabranjuju učenicima da imaju najbolje prijatelje. Roditelji, nastavnici i psiholozi, ovu zabranu pravdaju time što tvrde da će se deca bolje razvijati i biti prihvaćenija ukoliko imaju veću grupu drugara. U toj situaciji se niko neće osećati izopšteno. Kritičari ovakvog pravila smatraju da najbolji prijatelji imaju doživotnu vrednost.

Najbolji prijatelji

Najbolji prijatelji

Crvena hemijska olovka

Odrasli smo s profesorima koji su obeležavali naše zadatke crvenom hemijskom, kako bi istakli sve naše greške. Danas, mnoge škole u ​​Australiji i Velikoj Britaniji zabranjuju korišćenje ove boje. Psiholozi tvrde da crvena boja psihološki može naneti štetu detetu, jer crvena demotiviše učenike, a donosi im dodatni pritisak i strah.

Crvena olovka

Crvena olovka

Podizanje ruke

Višegodišnja praksa podizanja ruku kako bi se odgovorilo na pitanje, prema školi u Notingemu beskorisna je i zabranjena. Direktor škole tvrdi da se uvek isti učenici javljaju. Ovo ne podstiče i ne omogućava drugim učenicima da se uključe. Sada nastavnik može da izabere bilo kog učenika da odgovori na pitanje, jer se smatra da postoje i ona deca koja se plaše da se jave,

Dremanje

Učenicima u Kini je dozvoljeno da odspavaju 30 minuta u toku dana. Nastavnici veruju da spavanje može poboljšati sećanje i obezbediti energiju za dalje učenje. Đaci mogu spavati na stolovima, a dozvoljeno im je unošenje jastuka i ćebadi. Stariji učenici spavaju u stolicama.

Kinezi slobodno spavaju u školi

Kinezi slobodno spavaju u školi

Mogu li u toalet?

Jedna srednja škola u Čikagu je ograničila đacima koliko puta mogu da napuste čas kako bi otišli u toalet. Učenici ove srednje škole mogu tri puta posetiti toalet, što je više nego dovoljno, smatraju ovlašćeni u ovoj školi, dok diretor smatra da učenici staalno zapitkuju kako bi izbegli deliće nastave.

Stajanje na rukama

Azijske zemlje su poznate po veoma striktnim pravilima, ali i po neobičnim vidovima kažnjavanja učenika. Jedan od njih je i stajanje na rukama ukoliko su zakasnili ili su pričali tokom časa. Kao vid kazne koriste se sklekovi, trčanje i držanje podignutih ruku izad glave.

Školske kazne u azijskim zemljama

Školske kazne u azijskim zemljama

Pišite na Viber
060 615 11 60