Pored novčane kazne predviđena je prekrajna ili krivična odgovornost za roditelje

Iako još u radnoj verziji, nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uveliko u javnosti izaziva oprečna mišljenja.

Pored mnoštva novina u obrazovnom i školskom sistemu, Ministarstvo prosvete kao pedagošku meru predlaže i uvođenje novčanih kazni za roditelje – od 5.000 do 100.000 dinara.

Nedopustivo ponašanje u školama i dalje je nerešiv problem, pa Ministarstvo prosvete predlaže novinu. Prekršaje školske dece plaćaće njihovi roditelji.

Takva mera odgovornost prebacuje isključivo na roditelje, ukazuju u udruženju “Roditelj i, umesto kazne, traže konstruktivna rešenja.

“Treba u celom tom lancu da postoji i odgovornost roditelja i vaspitanje i neko porodično fukcionisanje deca donose u školu, ponašaju se onako kako im je u porodicama dozvoljeno, ali to ne znači da novčana kazna sama po sebi će rešiti problem koji evidentno duže vreme postoji, a da nije adekvatno na njega reagovano bilo od strane porodice bilo od strane škole ili centra za socijalni rad ukoliko je to eskaliralo do te mere”, navodi Angelina Radulović iz “Roditelja”.

PROČITAJTE: „ŠTA ČINI DOBROG NASTAVNIKA… I ZAŠTO SRBIJI NEĆE BITI BOLJE DOK NJIH NE BUDE VIŠE“

Od pušenja i ispijanja alkohola u školi, preko maltretiranja drugih učenika – do uništavanja školskog inventara i prepravljanja ocena u dnevniku, raspon težih povreda učenika je dugačak.

Pored novčane kazne, predviđena je i prekršajna ili krivična odgovornost za roditelje.

Radna verzija nacrta Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja:

-upotreba alkohola, duvana, narkotika,

-unošenje oružja u školu,

-ugrožavanje prava drugih učenika upotrebom mobilnih telefona,

-uništavanje ili krađa imovine škole,

-uništavanje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji škole.

PROČITAJTE: „LAKO JE BITI ŠKOLOVAN, TEŠKO JE BITI OBRAZOVAN“

“Kazna je nešto što ne prija ni deci ni roditelju, ali društvo mora naći najbolje instrumente da obrazovni, vaspitni nivo škole i obrazovnih institucija bude u onom miljeu i na onom nivou koji sam naziv obrazovanje ima u sebi”, kaže ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Čak i ako to podrazumeva novčanu kaznu?

“Novčane kazne, pitanje je kakve će rezultate dati, ja verujem da svaki zakon koji se donosi biće na javnoj raspravi i čućemo stručnjake”, dodaje ona.

Dok o radnoj verziji nacrta javnost uveliko polemiše, Ministarstvo prosvete ne iznosi preciznije detalje.

“Tek kada nacrt zakona bude gotov možemo da komentarišemo na temu”, navode iz Ministarstva.

Tekst nacrta Zakona koji predviđa brojne novine u obrazovnom sistemu ući će u javnu raspravu tek kada bude usaglašen. Potom će morati da prođe i skupštinsku proceduru.

 

IZVOR:

B92

Pišite na Viber
060 615 11 60