Pečati od krompira

Печати су једна од оних играчака за којима се жеља код деце ретко истроши. За разлику од те жеље, мастило у печату нестане пре него што га дете изгустира. Предлажемо неколико идеја за инстант „уради сам“ печате за које су потребне темпере и још по нешто од приручног материјала.

Печати су једна од оних играчака за којима се жеља код деце ретко истроши. За разлику од те жеље, мастило у печату нестане пре него што га дете изгустира. Предлажемо неколико идеја за инстант „уради сам“ печате за које су потребне темпере и још по нешто од приручног материјала.а.

Свима нама познати и најефикаснији су печати од кромпира. Потребно је мањи кромпир исећи на пола, а онда ножем пажљиво исцртати жељене контуре. Засеците ножем око исцратног облика око 5мм по вертикали и уклоните вишак. Можете направити дететове иницијале или неке друге занимљиве облике. Ако је у питању нешто са више детаља, можете користити скалпел да бисте били прецизнији. Темперу ставите на картонски тањирић, помешајте са мало воде и имате потребно „мастило“.

Ако сте којим случајем сачували плутане затвараче од флаша, скалпелом можете исећи једноставне облике. По истом принципу, облик који желите, треба бити издигнут неколико милиметара како би јасно оставио свој отисак.

У кући сигурно имате и картонске ролне од тоалет папира или убруса. Потребно је са једне стране ролне маказама засећи 4 или 6 линија дужине око 4-5цм. Добијене парчиће картона савијте ка споља и маказама обликујте. Можете направити обле латице или шиљате кракове звезде. За ово „печатирање“ потребна је већа површина боје у тањирићу, како би сви крајеви били натопљени у темперу. Ови облици су нарочито захвални за дораду на папиру, било темпером или неком другом техником.

Картонске ролне можете искористити на још један начин, уз помоћ заштитне фолије са мехурићима и обичном гумицом. Комад фолије треба бити око 10×10цм, како би покрио рупу и имао довољно места са стране да се причврсти гумицом преко ролне. Овај једноставни печат даје јако занимљив отисак, нарочито ако се користи више боја.

И на крају, било на дететов захтев или као ваш предлог, неминован је отисак малог длана.

Извор:

WWW.NAJBOLJAMAMANASVETU.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60