Ovo je najljubaznija zemlja na svetu

Biti ljubazan i nesebičan prema drugima, a bez očekivanja ičeg zauzvrat, zaista postoji, i u svetu je poznato pod nazivom japanska gostoljubivost, odnosno omotenaši.

Omotenaši (omotenashi) je protkan u život Japanaca od malih nogu. To je plod je želje da održavaju ravnotežu i izbegavaju sukob, a razvilo se iz japanske ceremonije vezane uz čajanke, te bushida, koda ponašanja samuraja. 

Tako barem smatraju japanski etnolozi. Naime, japanske čajanke zaista su posebna ceremonija, pa se tako domaćini za njih jako pažljivo pripremaju. Od stvaranja određene atmosfere, korišćenja određenih posuda, odabira cveća i dekoracija, zapravo, pažnje pri odabiru svakog detalja. Gosti, pak, izražavaju veliku zahvalnost za trud domaćina. 

Samuraje je krasio određeni kod ponašanja, disciplina, moral i čast. Ti principi utemeljeni su u zen budizmu, što znači da osoba mora da ovlada svojim osećanjima, unutrašnjim mirom, a imati poštovanje prema drugima, čak i prema neprijateljima.

Foto: Thinkstock
 
Foto: Thinkstock

Od malih nogu Japance uče da, ako neko učini nešto lepo za njih, oni bi trebalo da učine nešto lepo za tu osobu. Ali, ako osoba učini nešto loše njima, ne treba da uzvrate lošim ponašanjem. Dobro svih dolazi ispred ličnih potreba. 

Bilo kako bilo, danas su Japanci poznati u svetu po izuzetnoj ljubaznosti koja se vidina svakom koraku. Tako, kad prilazite taksiju, vozač vam već otvara vrata. Kada ulazite u restoran ili trgovinu, osoblje vam se klanja, a kada je napuštate, klanjaju se dok im ne izađete iz vidokruga. 

Kada vam vraćaju kusur, jednu ruku stave ispod vaše, kako vam sitniš ne bi ispao. Ako su bolesni, na licima nose hirurške maske da ne bi zarazili druge. Ako kreću da grade kuću, Japanci svojim susedima nose poklon: sredstva za čišćenje kako bi lakše očistili kuću od neizbežne prašine. 

U Japanu gostoljubivi su čak i mašine. Vrata taksija automatski se otvaraju kako im prilazite, a liftovi se izvinjavaju jer ste na njih dugo čekali.

Izvor:

https://www.b92.net

Pišite na Viber
060 615 11 60