Oprezno sa petardama

Dečja nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama često dovode do povreda mekih tkiva, od opekotina različitog stepena do gubitka prstiju na šakama

NAJVIŠE povreda petardama dešava se oko novogodišnjih praznika, pa lekari i nadležni upozoravaju na opasnost od nesmotrenog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Među pacijentima ima najviše dečaka uzrasta od osam do 18 godina. Dečja nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama često dovode do povreda mekih tkiva, od opekotina različitog stepena do gubitka prstiju na šakama. Opekotine nekada mogu da zarastu same, ali ima i slučajeva kada je povreda toliko duboka da mora da se transplantira koža, a lečenje traje mesecima. Nisu retke ni povrede oka, kapaka, očne jabučice, koje često dovode do oštećenja vida. Ove povrede nastaju od opekotina i čestica raketa i petardi.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koji, ako ih udišemo, ostavljaju posledice po zdravlje.

Ako dođe do opekotine, lekari savetuju da se povređeno mesto hladi pod mlazom vode ili da se obmota mokrim peškirom. Hlađenje usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje rane na dublja tkiva. Ni u kom slučaju na ranu se ne sme stavljati led. Povređeno mesto treba sterilisati, previti gazom i obavezno se javiti lekaru.

Izvor:

www.novosti.rs

Pišite na Viber
060 615 11 60