Koliko povrća je deci potrebno?

Povrće je neizostavni deo jelovnika za decu. Ipak, zbog opiranja odredenim namirnicama, roditelji muku muce da ih na ovakav nacin ishrane privole. Imajuci na umu da je povrce rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, strucnjaci savetuju da roditelji svojim primerom navedu mališane na zdravu ishranu.

To znači da bi mame i tate trebalo da svakodnevno jedu povrce pred decom, uživaju dok grickaju svežu šargarepu, celer ili kuvani brokoli. Mališani vole prelive, pa možete da “maskirate” povrce u razne sosove ili da ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete da servirate u vidu grickalica, za to je idealna sveža šargarepa isecena na tanke štapice. Ko ima uslove, može deci da dozvoli da zasade “svoje povrce”, ili da pomažu u branju jer ce ga tako zavoleti.

Zavisno od uzrasta, svakoga dana bi deca trebalo da u organizam unesu odredene kolicine povrca. Za mališane od dve do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) iseckanog svežeg povrca dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrcu, potrebne su dve ovakve šolje. Deci od cetiri do osam godina potrebna je šolja i po povrca.

Devojcice od 9 do 13 godina trebalo bi da unesu dve šolje, a decaci istog uzrasta dve i po. Kolicina povrca se razlikuje i za devojcice i decake izmedu 14 i 18 godina. Devojcicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dve i po šolje povrca, a decacima tri.

Veoma je važno da izbor povrca tokom nedelje bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokoli, zelje, spanac, zelena salata), belo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno (šargarepa, paradajz). Nikako ne smeju da se izostave mahunarke – kukuruz, grašak, pasulj, boranija, kao ni tikvice ili krastavac.

Izvor:

http://zdravljenatanjiru.com/koliko-povrca-je-deci-potrebno/

Pišite na Viber
060 615 11 60