Kapuera za decu

Dečja grupa Kluba „Capoeira Beograd“ je počela sa radom septembra 2007. godine. Od tada se postepeno razvijala, tako da licencirani dečji treneri našeg Kluba sada drže časove kapuere u tri internacionalne škole, obdaništima i u dečjim kapuera grupama na preko šest lokacija širom Boegrada. Dečja grupa obuhvata uzrast dece od 3 do 11 godina.

Za bavljenje kapuerom nisu potrebni nikakvi preduslovi osim dobre volje.

Capoeira (kapuera) je kulturološki fenomen nastao među afričkim robovima u vreme kolonizacije Brazila. Opasne borbene tehnike su sakrivene u lep i atraktivan akrobatski ples, praćen kapuera muzikom i pesmama na portugalskom jeziku koje govore o istoriji kapuere i Brazila uopšte. Autentički perkusioni instrumenti diriguju načinom i brzinom igranja u hodi (krugu); spora i lepa igra, bezazlena razmena udaraca, ili brza, energična i posve opasna igra puna akrobatskih elemenata. S obzirom na to da je nastala u siromašnim krajevima, kapuera se prvobitno praktikovala u svrhe samoodbrane, da bi kasnije evoluirala i u igru koja podseća na ples, ali se i danas i te kako koristi i za samoodbranu.

Posebnu pažnju Klub posvećuje radu sa decom. Kapuera je naročito dobra za decu jer se kroz trening aktivira celo telo i samim tim se razvija koordinacija i motorika i stiče se kondicija i elastičnost. Za razliku od drugih sportova u kojima su zastupljeni stavovi i statične tehnike, lepota kapuere je u tome što se ništa ne radi šablonski već je zastupljena totalna improvizacija, što kod dece razvija maštu, kreativnost i slobodu pokreta. Bitan element kapuere je i muzika, sviranje zanimljivih brazilskih instrumenata i pevanje na portugalskom jeziku čime deca postaju muzikalna, stiču osećaj za ritam i uče osnove portugalskog jezika.

Dečja grupa obuhvata uzrast od 3 do 12 godina, bez obzira na pol. Treninzi su posebno adaptirani i prilagođeni za ovaj uzrast, tako da za vreme treninga deci ne slabi koncentracija, kao i volja za radom. Zbog učešća više instruktora, svako dete dobija punu pažnju i samim tim bolje napreduje. Ceo trening je baziran na različitim igrama koje su propraćene kapuera tehnikama. U kapueri ne postoje takmičenja tako da deca sa lakoćom prihvataju i pobedu i poraz i time pored fizičkih sposobnosti razvijaju i emocionalnu inteligenciju. Zbog rada u kolektivu deca razvijaju sportski duh.


Tanja Gočmanac.

Dobila licencu Asocijacije „Barra Pulmao, Centro Cultural Senzala de Capoeira, za rad sa decom i adolescentima u okvirima capoeire (kapuere) 2008. godine u Rio de Janeiru, Brazil. Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom iz internacionalnih škola i obdaništa, kao i držanje treninga širom Beograda.

Kontakt tel: +381 64 177 06 36

e-mail:tanja_senzala@hotmail.com
             tanja.gocmanac@gmail.com

Pišite na Viber
060 615 11 60