Kako odgajati Štedljivu i zahvalnu decu

Svaki bi roditelj hteo da njegovo dete ume sa novcem – da bude štedljivo, zahvalno na novcu koje dobije, i da ga pametno potroši. Ima dosta knjiga i saveta na tu temu, ali zaposleni roditelji jednostavno nemaju kada da ih čitaju. Zato donosimo nekoliko saveta iz knjige „Suprotno od rasipništva: Podizanje dece koja su razumna, velikodušna i umeju pametno s novcem“, Rona Liebera.

Počnite da pričate sa decom o novcu rano i često

Deca rastu u surovom svetu gde je školovanje skupo, gde se teško kupuje nova garderoba, i teško se bilo šta uštedi. U isto vreme, deca se upoređuju sa svojim vršnjacima i izložena su raznim zadirkivanjima i zlobnim komentarima. Iako je novac sjajan alat da se ohrabre pozitivne osobine kao što su radoznalost, strpljenje, skromnost, ne treba trošiti celu platu da bi se dete naučilo životnim lekcijama.

Kada dete počne da izražava radoznalost o novcu, nemojte ih izbegavati, slušajte ih. Šta god da su pitanja – „Da li smo siromašni?“, „Da li smo mi bogati?“, „Koliko zarađuješ?“ – odgovorite sa „Zašto pitaš?“. Ovo će vama i detetu dati kontekst da istražite mnoga kompleksna pitanja. Sa starijom decom možete razgovarati o nekim činjenicama o vašoj zaradi ali i troškovima u vašoj porodici. To će im pomoći da razumeju koliko zarađujete a koliko zaista ostaje u vašem novčaniku.

Dajte detetu da radi

Mala deca vole radne zadatke . Ohrabrite ih još od malih nogu da rade, pre nego što porastu i shvate da je posao-posao a ne igra. Ako stekne radne navike od malena, kasnije će se bolje snaći u životu, i uklopiti u svet, ali i naučiti da ceni svoje vreme i svoj novac.

U dvorištu i kući ima mnogo toga što male ruke mogu da urade, čak bolje od vas. Kod starije dece, u balansiranju fakultet-posao nemojte uvek dati prioritet školi. Dobro bi bilo da ima honoraran posao (kao što većina studenata u inostranstvu ima).

Ne dozvolite detetu da bude nezahvalno

Bitno je da dete upoznaje svoje vršnjake i iz drugih zajednica kroz sport, strane jezike ili druge aktivnosti. U knjizi se preporučuje da bi u porodici trebalo da imate male rituale zahvalnosti, na primer pre obroka.

Vaše dete je prazan list papira kada se radi o tome kako novac funkcioniše, zato krenite sa malo pravilima koji pokazuju „šta“ i daju objašnjenja „zašto“ radimo to što radimo sa novcem, i sa praktične ali i vrednosne strane.

IZVOR:

 HTTP://WWW.BIZLIFE.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60