Kako farbati jaja prirodnim bojama sa decom

Farbanje jaja na prirodan način, bez hemikalija i toksina može biti zabavan, čak naučni poduhvat za roditelje i decu. Osim što ćete dobiti lepo obojena jaja nežnih boja, naučićete decu kako se materijali iz prirode mogu koristiti u tehnološkim procesima kao što je bojenje, čemu su naši preci milenijumima pribegavali.

POTREBAN MATERIJAL:

Raznobojno voće i povrće, po mogućstvu organsko.
Alkoholno sirće
Tvrdo kuvana jaja svetle ljuske
Lončići
Kašike i pincete
Rakijske čašice i činijice
Pleh u kome ćete činijice poređati i tako ih preneti u frižider

bojenje jaja prirodnim bojama

SREDSTVA ZA FARBANJE JAJA

Većina prirodnih materijala uz pomoć vode i toplote pušta boju. Često, doduše, boja koju neka biljka ispušta neće biti i boja u koju će obojiti jaje. Recimo, crveni kupus jaja farba u plavo:

Crvena – luk, koren džanarike, cvekla.

Plava – crveni kupus, ljubičasti kupus, borovnice, bobice zove.

Žuta – kurkuma, bela lukovina, cvetovi kadifice, zlatošipka (solidago).

Ljubičasta – kamelija, borovnice, ružičasti grejpfrut i kupine.

Tamno ljubičasta – hibiskus

Ciklama – većina crvenih bobica, brusnice i višnje.

Braon i oker – kafa, tamni čajevi, ljuske oraha, paprika, sasafras.

Narandžasta – žuta lukovina, čili prah, šargarepe.

Tamno narandžasta – crvena lukovina

Tamno zelena – borovnice uz par kašika kurkume.

prirodne boje za jaja

KAKO FARBATI JAJA METODOM POTAPANJA

Pošto metoda sa vrelom vodom nije najzgodnija kada radite zajedno sa malom decom, odaberite metod sa potapanjem u hladnu vodu. Kako to izgleda kada, recimo, koristite crveni kupus? Nasecite četvrtinu kupusa i stavite ga u lonac sa četiri čaše vode. Dodajte dve kašike sirćeta na svaku šolju vode. Pustite da prokjuča, smanjite i pustite da se krčka oko pola sata, dok voda ne potamni.

hladno farbana jaja

Ocedite vodu i pustite da se ohladi do sobne temperature. Sipajte dobijenu boju u šolje ili činijice. Neka sada deca polože tvrdo kuvana jaja u ovu boju, tako da budu sasvim potopljena. Neće odmah jaja primiti boju, pa treba čekati, ako treba i preko noći, za svetlije boje. Zato ih, bezbednosti radi, držite u frižideru dok se potapaju. Zbog toga vam je korisno da šoljice sa istom bojom držite u jednom plehu ili činiji – često različite boje izgledaju jako slično u tečnom stanju. Sledećeg jutra, deca mogu izvaditi jaja iz boje i uživati u plodovima svoga rada.

fabranje jaja sirce

SIRĆE – ZA I PROTIV

Na slici iznad vidite dva jajeta obojena ljubičastim kupusom, s tim što je pri bojenju levog korišćeno sirće, a kod drugog nije. Jedno je svetlo plavo, drugo nebesko plavo. Dakle, sirće utiče na boju, jer pomaže da se ona bolje uhvati za jaje. Kada farbate borovnicama, nemojte dodavati sirće jer će obrisati boju. Zbog toga ćete morati i sami da isprobavate uticaj sirćeta na različite prirodne boje. Kada koristite sirće, uvek se držite pravila – 2 kašike na svaku šolju vode.

farbanje jaja prirodnim bojama

RAKIJSKE ČAŠICE ZA DVOBOJNA JAJA

Kako biste dobili dvobojno jaje, sipajte malo boje u rakijsku čašicu, pažljivo i polako spustite jajei sačekajte da se boja dobro uhvati za potopljenu polovinu. Sada možete jaje spustiti u drugu čašicu sa dugom bojom, naravno – obrnuvši ga.

dvobojna jaja

JOŠ SAVETA ZA ZABAVNO FARBANJE JAJA

Jaje potapajte u više boja u rakijskim čašicama napunjenim do različitih nivoa. Tako možete dobiti nekoliko poprečnih pruga.

Omotajte jaje žicom, trakom ili gumicama da dobijete šare.

Crtajte po jajetu svetlom voštanom bojom pre potapanja, da dobijete bele šare.

Ostavite deo biljaka u šoljici, da ostavi otiske na jajima radi zanimljivih šara.

Priredila: Jovana Papan

IZVOR:

INHABITOTS

Pišite na Viber
060 615 11 60