Kad pobesniš nisi svoj

Kao deci, roditelji su vam sigurno govorili da prestanete da besnite ili da prestanete da plačete, i takve modele ponašanja ste verovatno zadržali i danas.

Ukoliko ne znate odakle bes potiče, teško ga je kontrolisati. Bes može u potpunosti da uništi odnose koje imate sa ljudima. Kada se razbesnite, hormoni stresa preplave vaše telo, i vi više ne razmišljate racionalno, već postajete neka druga osoba koja je vrlo često i sama sebi strana.

Saznajte šta je to što vas je povredilo, odakle dolaze frustracija i bes, i sprečite da oni kontrolišu vaš život.

Psihoterapeut Andrea Brandt navodi nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o besu da biste mogli da vodite svoj život u miru sami, bez kajanja zbog svojih reakcija odnosno nereagovanja u određenim situacijama:

Kao deci, roditelji su vam sigurno govorili da prestanete da besnite ili da prestanete da plačete, i takve modele ponašanja ste verovatno zadržali i danas. To vas je naučilo da bi takve emocije trebalo izbegavati.

POTISNITI BES JE POPUT VULKANA

Problem sa potiskanjem emocija, je što se mogu nagomilati do te mere da u jednom trenutku eksplodiraju, povređujući druge ili vas same, izazivajući fizička oboljenja i depresiju.

BES POKUŠAVA DA VAM SKRENE PAŽNJU NA NEŠTO

Kroz bes vaš mozak pokušava da vam skrene pažnju na veći problem. Ukoliko ignorišete emociju, ignorišete i problem.

TELO VAM GOVORI KADA STE BESNI

Bes se često javi tako naglo da i ne prepoznate da ste se razbesneli pre svoje reakcije. Kada naučite da prepoznate šta bes čini vašem telu, na primer, gorite u licu ili osećate bol u glavi- naučićete i da odložite svoju reakciju.

REAKCIJE MOŽETE KONTROLISATI

Impulsivnost je izbor. Kada osetite da vas savladava bes, uvek možete da odložite svoju reakciju, dajući sebi vremena da ponovo razmotrite situaciju.

VAŠE DETINJSTVO VAS JOŠ UVEK POVREĐUJE

Možda vas je roditelj grubo kritikovao kada ste bili mali, rekao da ste glupi ili lenji, ili vas je vršnjak ismevao. Takvi događaji ostavljaju posledice u vidu straha od kritike ili poniženja. Zbog toga, danas kada se nađete u situaciji da vas kritikuju ili možda samo našale sa vama, vaša reakcija je izliv besa. Razmislite dobro koliko zaista to ima veze sa tim ljudima, a koliko sa onima koji su vas povredili kada niste znali kako da se nosite sa tim.
Izlivi besa uništavaju veze
Kada u besu pokušavate da razgovarate sa svojim partnerom, ništa nećete postići. Nadjačavate se, ne slušate šta drugi ima da kaže, razmišljate samo kako da dobijete ovu bitku, ali na kraju ste oboje gubitnici. Ovakav način komunikacije može dovesti do toga da ’hodate na prstima’ oko svog partnera ili on oko vas iz straha da ne započnete svađu.

BUDITE SVESNI ZAŠTO I KAKO REAGUJETE

Bes sa kojim se nosite na nezdrav način, sprečiće vas, i one koje volite, da od života, i jedni od drugih, dobijete ono što želite. Kada postanete svesni zašto i kako reagujete pronaći ćete ispravan način da se nosite sa negativnim emocijama.

Prvo što morate da uradite, jeste da identifikujete probleme i da prihvatite odgovornost. Budite iskreni prema sebi i sagledajte šta je bes učinio sa vašim odnosima sa ljudima. Zatim može započeti proces učenja, na koji način da pristupite i kako da se nosite sa svojim osećanjima. Kada rešite da promenite način na koji razmišljate i reagujete, preuzeli ste kontrolu nad svojim životom. Naučite da oprostite i da nastaviti sa svojim životom.

IZVOR:

WWW.BEBAC.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60