Idealna hrana za savrsen porodicni izlet

Tokom toplih meseci pravo je uživanje provesti dan u prirodi i jesti na livadi ili u šumi. Evo nekoliko predloga koju hranu za izlet izabrati i na koji način je pripremiti…

Tajna uspešnog piknika je u jednostavnosti, brižljivom planiranju i pripremanju. Nikako ne treba biti preambiciozan – greška je misliti kako će jela koja poslužujete kod kuće biti jednako dobra i u prirodi.

Imajte na umu da neke namirnice neće dobro podneti prevoz. Ali ako ne možete zamisliti izlet bez sendviča sa salatom, namirnice ponesite odvojene, pa sendvič složite tek kada dođete na odredište.

Najpraktičnije je poneti različite vrste malih peciva kako se ne biste zamarali sa sečenjem hleba.

Pečena piletina ili riba i sveže povrće uvek su dobar izbor.

Što se tiče mesa – roštiljanje je najbolji način kako da u isto vreme uživate u prirodi i hrani. Meso ili ribu najbolje je marinirati noć pre polaska. Za ukusnije meso u marinadu možete dodati ruzmarin, korijander ili limetu. Vodite računa da meso i riba uvek budu dobro pečeni kako bi se uništile opasne bakterije.

Salatu je lako poneti ako ste je pre toga pripremili i spremili u posude s poklopcem. Za svaki piknik dobro će doći ukusne i slatke mini paradajz, slatki kukuruz, masline, paprika, kupus… Takođe, možete napraviti i jednostavnu testeninu ili krompir salatu sa mladim lukom.

Limenke su takođe uvek dobrodošle – pasulj, kukuruz, grašak, tuna… Sve to možete poslužiti posebno ili pomešati u ukusnu salatu koju ćete jesti s prepečenim hlebom.

I slatkiš za kraj – kao desert ponesite suve kolačiće i keks koji će preživeti prievoz. Ne zaboravite poneti i dovoljno svežeg voća ili već pripremljenu voćnu salatu. Naravno, što se tiče šećera – pazite na količinu !

Uvek sa sobom nosite dovoljno vode – najbolji izbor je sveža voda ili sveže ceđeni sokovi. Uvek obezbedite veću količinu čiste vode i vlažne maramice u slučaju da u blizini nema prirodnog izvora za pranje ruku i voća i povrća- ukoliko to već niste uradili kod kuće. A ako dan ne možete provesti bez kafe, napunite termos.

Hranu ponesite u prenosivom frižideru ili termo torbi. Imajte na umu da hranu izvan frižidera ne držite duže od dva sata, tokom jako toplih dana i kraće.

Uživajte u divnom danu u prirodi!

Izvor:

WWW.YUMAMA.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60