Gimnastika idealan sport za spretnost i okretnost

Ukoliko tražite idealan sport za vaše dete, koji razvija celo telo, čini dete spretnim, odvažnim i snažnim, za koji nisu potrebne posebne predispozicije a može da se trenira i u mlađem uzrastu, onda bi trebalo da u obzir uzmete gimnastiku.  Nešto više o bavljenju ovim sportom kod nas saznali smo…

1. U kom uzrastu je idealno početi?

Idealan period za prve gimnastičke korake je od četiri godine pa nadalje, što ne znači da je za one malo starije kasno. S obzirom na to da radimo i rekreativnu gimnastiku dobrodošli su i oni koji sebe ne smatraju više decom.

2.  Da li svako dete može da trenira gimnastiku i za koju decu je gimnastika posebno pogodna?

Kao bazičan sport, gimnastika je i pogodna i poželjna za svu decu koja požele da se njom bave. Naročito je preporučljiva za decu koja imaju probleme sa kičmom ili stopalima, a kako današnja deca dosta vremena provode u školskim klupama ili ispred računara može im pomoći da na vreme spreče pojave problema te vrste. Gimnastika za decu ne utiče samo na njihovo pravilno držanje i razvoj već i na disciplinu i kolegijalnost. Jako ih je lepo videti kako se raduju svakom novom susretu na treningu.

3. Koliko godina već u klubu podučavate decu gimnastici i da li je ovaj sport postao popularniji poslednjih godina? Koliko danas grupa polaznika imate?

Gimnastički klub “Pobednik” počeo je sa radom u septembru 2005. godine i kako je interesovanje za gimnastiku raslo, rastao je i naš klub, tako da nas sada možete naći na preko deset lokacija u Beogradu. Zbog velikog broja lokacija, kao i zbog toga što se grupe formiraju po uzrastu, ali i po nivoima znanja, nije nam lako da kažemo tačan broj grupa. Gimnastički klub “Pobednik” se potrudio da ima sale u različitim delovima grada, tako da u zavisnosti od toga gde stanujete možete da birate lokaciju koja vam odgovara. Na sajtu našeg gimnastičkog kluba www.gimnastika.rs možete da se informišete o terminima, grupama, trenerima, a za sve što roditelje zanima stojimo na raspolaganju.

4. Kakvo je Vaše iskustvo, koliko su današnja deca u Srbiji fizički spremna, da li su dovoljno aktivna i spretna? Šta savetujete roditeljima, na koji način da podstaknu dete da se više kreće i vežba?

Nažalost, fizička aktivnost današnje dece baš i nije na zavidnom nivou. Ima dosta aktivne i spretne dece ali i mnogo dece koja to nisu. Ubrzan i nezdrav način života na neki način utiče na to. Mislim da je mnogo bolje da decu na vreme usmeravamo ka sportu nego kasnije da se trudimo da korigujemo nedostatke, bilo da su to problemi vezani za nepravilno držanje ili gojaznost koja je zbog nepravilne ishrane i slabe fizičke aktivnosti sve prisutnija kad dece školskog uzrasta.

5. Koliko uspešno bavljenje gimnastikom popravlja držanje i koliko brzo se primećuje napredak kada dete počne da dolazi u klub na treninge?

Gimnastika brzo očara decu koja su rešila da se u njoj oprobaju. Rado dolaze na treninge i trude se da što bolje odrade zadate vežbe pa sem samopouzdanja ubrzo počinju da se primećuju i promene u držanju. Najveći napredak u držanju, a i u oblikovanju muskulature se vidi posle šest meseci treniranja.
gimnastika-gimnasticki-klub-pobednik597896. U kakvom je stanju gimnastika u Srbiji kao takmičarski sport? Možete li nas uporediti sa drugim državama, naročito rad sa decom i nivo na kome su naši sportisti?

Stanje u glavnom gradu Srbije nije baš sjajno kada se govori o gimnastici kao takmičarskom sportu jer Beograd nema gimnastičku halu, a bez toga nije moguće vrhunski se posvetiti ovom bazičnom sportu. Gimnastički klub ” Pobednik” ima najsavremenije gimnastičke sprave kojima bi mogao da opremi halu ali problem je nedostatak prostora, ili neznanje da takav prostor postoji u Beogradu. Trudimo se da pronadjemo nekog ko bi nam takav prostor omogućio, pošto bez toga naša mogućnost za izgradnju i opremanje hale ne može da se realizuje. Zahvalni smo svima koji bi nam, ako znaju za takav prostor, mnogo pomogli ako bi nas usmerili ka onima koji ga poseduju. Nismo isključivi kada je prostor u pitanju, ne mora biti samo zemljište, spremni smo i za saradnju ako neko poseduje halu koja nam je potrebna. Ovo je trenutna situacija u Beogradu, dok su u pojedinim delovima Srbije mnogo bolji uslovi, upravo zbog postojanja gimnastičkih hala. Gimnastika je razvijena u Kostolcu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kruševcu i svi oni imaju dobre rezultate.

7. Gde zainteresovani roditelji i deca mogu da se upoznaju sportskom gimnastikom?

Najbolju predstavu mogu da imaju ako posete neki od naših treninga. Imaju mogućnost da odmah treniraju i da procene koliko im se svidja bez obaveze da plate taj trening. Za najmladje sportiste imamo program razvojne gimnastike pod nazivima Spretnodete.com i Nindžaratnici.rs gde se mogu oprobati u jako zanimljivim poligonima spretnosti.Sve informacije mogu dobiti na sajtu gimnastičkog kluba “Pobednik” ili nas mogu pozvati na neki od telefona 065- 8-555-222 ili 063-8-555-222.

Takođe, imaćemo demonstraciju gimnastike na Kids Festu u Domu sindikata, 15. i 17. oktobra od 11-15h. Treniraćemo decu besplatno na parteru i trambolini. Ko želi da se oproba u gimnastici – dobrodošao je!

Izvor:

HTTP://SR.WIKIPEDIA.ORG 

HTTP://WWW.DETINJARIJE.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60