Fizicka aktivnost u predškolskom uzrastu: DA ili NE

Već od malih nogu veliki broj mališana ima sedeći način života, većinu svog vremena provode kući ispred televizora ili u školi i vrtićima gde se ne kreću koliko bi trebalo. Dakle tokom celog dana su veoma malo u pokretu. Iako stručnjaci predlažu da sa ozbiljnim sportskim aktivnostima treba sačekati do šestog ili sedmog rođendana ipak sa vežbama možete početi već od rođenja deteta. Predškolsko doba je bitan period za fizičke aktivnosti.

UTICAJ FIZIČKE AKTIVNOSTI U PREDŠKOLSKOM UZRASTU

Praktikovanjem sporta od malih nogu stvaraju se navike i gradi ljubav za svakodnevnim vežbanjem i bavljenjem sportom tokom celog života. Pravilna i redovna fizička aktivnost utiče na:

  • Pravilan rast i razvoj i poboljšava prilagođavanje deteta društvu.
  • Zdravstveno stanje deteta. Manje vremena provodi pred televizorom i računarom tako da deluje kao prevencija od gojaznosti .
  • Razvoj motoričkih sposobnosti čime se stvara podloga za usvajanje kompleksnijih veština.
  • Psihičke sposobnosti jer deca zadovolje svoje potrebe za kretanjem tako da su manje sklona nervozi, potištenosti i napetosti.

KOJU AKTIVNOST ODABRATI?

Koju aktivnost odabrati?Prilikom odabira aktivnosti svakako vodite računa o starosnom uzrastu vašeg mališana kao i o njegovim sposobnostima. Pre nego što se odlučite za neku od fizičkih aktivnosti važno je da objasnite detetu da u bilo kojem trenutku može promeniti sportsku aktivnost, neće osećati pritisak i prihvatiće to kao igru. Najvažnije je da se mališani dobro zabavljaju i druže sa vršnjacima, ako taj faktor nedostaje upražnjavanje vežbi će biti kontraproduktivno i dete će odustati od sporta.

KAKO ZAINTERESOVATI DETE ZA FIZIČKU AKTIVNOST?

Poznato je da deca posmatraju i oponašaju svoje roditelje, zato se ponašajte onako kako biste želeli da se ponašaju vaša deca. Slobodno vreme odvojite za zajedničku vožnju biciklom ili za šetnju parkom.

U nastavku smo pripremili nekoliko korisnih saveta:

  • Naviknite dete da je u pokretu od malena: postaće njegov svakodnevni način života i zdrava navika sa kojom će odrastati.
  • Budite aktivni i energični, odvojite vremena da zajedno budete aktivni i u igri.
  • Dozvolite detetu da samo odabere svoje telesne aktivnosti: tako će se sa zainteresovanošću i žarom posvetiti igri.
  • Upoznajte dete sa različitim telesnim aktivnostima tako što ćete podstaći njegovu radoznalost.

Smanjite vreme koje provodi za računarom i televizorom i odvojte više vremena koje će provesti u pokretu.

TELESNA AKTIVNOST I PSIHIČKI RAZVOJ

Fizičku aktivnost treba prilagoditi malim ljudimać

Od najranijeg detinjstva do puberteta, pravilna telesna aktivnost (u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom) pomaže u održavanju telesne težine, pravilnom razvoju, podstiče rast, štiti od ozbiljnijih bolesti, doprinosi jačanju organizma, okretnosti, izdržljivosti, društvenosti i još mnogo toga.

Kako navodi profesorka kineziologije Mateja Martinić za portal roditelji.hr :

„Predškolska uzrast deli se na tri razdoblja: do treće godine, od tri do pet godina i od šest do sedam godina. Poznato je da je razvoj dece u predškolskom uzrastu brz i dinamičan, a kao posledica toga kosti su još uvek mekane, a mišići slabi. Nervni sistem i telo deteta nisu još u potpunosti razvijeni. Budući da se funkcije krvnog i plućnog sistema još uvek razvijaju, telesnu aktivnost treba u potpunosti prilagoditi malim ljudima. U skladu sa tim treba izbegavati statička opterećenja i dugotrajna opterećenja visokog intenziteta. Ovo je razdoblje pogodno za razvoj kognitivnih sposobnosti, što se često zanemaruje, a dobro je i za razvoj motoričkih sposobnosti. Naglasak pre svega treba stavljati na razvoj koordinacije, i to kod sve tri predškolske grupe dece.“

Leto je pri kraju, sada je idealno vreme da podstaknete vaše dete na fizičke aktivnostima. Vaš predškolac, osim što će biti zdravo dete, veoma verovatno će nastaviti da bude aktivno tokom celog života.

IZVOR:

WWW.SALVEOPHARMA.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60