Donet protokol šta sa decom roditelja koja se leče od korone

Ministarstvo rada objavilo je danas popodne Instrukciju za socijalne radnike, sa današnjim datumom, i to nakon što je Nova.rs uputila pitanja u vezi sa slučajem dece iz Vranja, koja su ostala sama u stanu posle smrti oca od posledica koronavirusa i odlaska majke u bolnicu. Protokol predviđa da deca obavezno budu testirana na virus, da im socijalni radnici obezbede zdravstveni pregled, kao i primenu epidemioloških mera poput dezinfekcije prostora i izolacije.

Kao što je Nova.rs već objavila, deca, uzrasta od 16, 14 i devet godina, ostala su potpuno sama u stanu, iako imaju rođake, poput bake, koja želi da preuzme brigu o njima. Ali je epidemiolog to zabranio, jer deca nisu bila testirana na koronavirus. U međuvremenu su socijalni radnici u zaštitnim odelima obilazili decu.

Mnogobrojni upiti redakcije Nova.rs tokom celog dana ostali su bez odgovora na pitanje – da li su utvrđeni protokoli kako postupati sa decom kada su roditelji odvedeni na bolničko lečenje zbog koronavirusa, a deca nisu testirana na koronavirus . Jedino se odmah odazvao zaštitnik građana, Zoran Pašalić, potvrdivši da slučaj maloletne dece u Vranju mora pod hitno biti rešen.

Po objavljivanju teksta na našem portalu, Ministarstvo rada je poslalo i odgovor našoj redakciji.

Na pitanje da li postoji propisani protokol za centre za socijalni rad ili druge institucije u ovakvim situacijama – kako postupati sa decom kada su roditelji odvedeni na bolničko lečenje zbog koronavirusa u Ministarstvu rada su istakli da je ministar za rad doneo Instrukciju o postupanju ustanova socijalne zaštite.

U dokumentu datiranom na današnji dan, navodi se da se maloletnoj deci postavlja privremeni staratelj (a to je Centar za socijalni rad prim.aut).

“U slučajevima zaštite dece koja su bez roditeljskog staranja ostala usled oboljenja roditelja koji su na bolničkom lečenju ili u karantinu-bolnici i zato nisu u stanju da neposredno vrše roditeljska prava i dužnosti,  obaveza centara za socijalni rad je i da maloletnoj deci obezbedi zdravstveni pregled, primenu epidemioloških mera nadležnog zavoda za javno zdravlje (dezinfekcija prostora, izolacija, itd) i obavezno testiranje na virus COVID-19, ukoliko nije ranije takvo testiranje izvršeno”, navodi se u dokumentu.

Takođe, navodi se da na osnovu procene deca mogu da ostanu u porodičnoj kući, pod tačno navedenim uslovima (nadzor, egzistencijalni uslovi, higijena). Preduslov za to je, između ostalog,  kalendarski uzrast dece – da je reč o starijim maloletnicima…

“U slučajevima da u porodici postoje deca različitog kalendarskog uzrasta i mlađi i stariji maloletnici, pored traženih elemenata potrebno je procenjivati i kvalitet sibling veze, organizaciju života i mogućnosti starijeg maloletnika da na adekvatan način pomogne i podrži mlađeg maloletnika”, navodi se u Instrukciji.

U slučaju da se deci, posebno mlađoj, obezbeđuje smeštaj u srodničkoj ili hraniteljskoj porodici, uslov je da je dete prethodno testirano na koronavirus, da je nalaz negativan i da u porodici ne postoji obolelo lice. Uslov je i da hraniteljska porodica nije pod zdravstvenim nadzorom i da u njoj ne postoji niko zaražen koronavirusom.

Izvor:

Pišite na Viber
060 615 11 60