Dete na fejsbuku uputstvo za upotrebu

Šta bi roditelji trebalo da znaju pre nego što svom detetu otvore profil na ovoj društvenoj mreži?

Više od 70 odsto tinejdžera danas koristi Fejsbuk pa se stoga nemojte iznenaditi ukoliko i vaše dete poželi da otvori nalog. Poslednja stvar koju biste želeli jeste da to uradi bez vašeg znanja, zato budite popustljivi.

Dajemo vam par saveta koji će vam pomoći da se za početak upoznate sa ovom popularnom društvenom mrežom i shvatite šta je najbolje pri otvaranju profila vašeg deteta.

KORISTITE SVOJU E-MAIL ADRESU

Ako podešavate nalog za svoje dete, koristite svoj e-mail ili onaj kome ćete svakako i vi imati pristup. Na ovaj način, moći ćete da vidite sve zahteve prijatelja, obaveštenja na kojim slikama je vaše dete obeleženo, a takođe ćete znati i ukoliko dete promeni šifru za pristup profilu.

PROČITAJTE: „SAVETI PSIHOLOGA: KAKO DA KONTROLIŠETE DETE NA INTERNETU“

KVALITET PRE KVANTITETA

Kada mlađa deca (a nekad i odrasli) prvi put otvore profil, postoji tendencija da se popularnost meri sa brojem prijatelja koje imaju na profilu. To se obično završava dodavanjem svih osoba koje poznaju, a nekad čak i onih koje ne poznaju. Pomozite im da se odupru iskušenju. Naučite ih da je polako, ali sigurno dodavanje samo odabranih osoba na listu prijatelja jedini ispravan način upotrebe Fejsbuka.

NE DOZVOLITE DA FEJSBUK BIRA PRIJATELJE ZA VAŠE DETE

Kada otvorite nalog, Fejsbuk će vam nasumično predlagati prijatelje na osnovu drugih profila na kojima je bilo pristupa sa vašeg kompjutera (vrlo podmuklo!). Takođe postoji mogućnost pretraživanja vašeg e-maila, čime će vam predložiti još više prijatelja. Zanemarite sve! Birajte prijatelje zajedno sa detetom na osnovu sopstvenih sklonosti.

PAŽLJIVO IZABERITE PROFILNU SLIKU

Fotografija na profilu vašeg deteta je od posebne važnosti. To može da govori puno o tome kako oni sebe vide, a isto tako šta i vi kao roditelj mislite o tome. Simpatična fotografija je u redu, ali već provokativna nikako. Ako mislite da na slici ne treba uopšte da bude vaše dete, onda predlažemo da stavite fotografiju svog ljubimca ili možda avatar (slika iz nekog crtaća).

BUDITE SELEKTIVNI PRI POPUNJAVANJU PODATAKA

Iako će profil odmah nakon kratke prijave sa osnovnim podacima biti vidljiv, još uvek ćete moći da dodajete neke od informacija. Kliknite na ime svog deteta, koje se nalazi u gornjem desnom uglu, i uđite na “Update info”. Ovde možete da izmenite osnovne informacije, kontakt informacije, obrazovanje, i stvari koje vas zanimaju kao što su sport, umetnost, zabava.

Prilikom popunjavanja informacija, proverite da li je privatnost podešena tako da podaci budu vidljivi samo prijateljima, ne i javnosti.

PODEŠAVANJA PRIVATNOSTI

Kada završite sa popunjavanjem informacija, vratite se na meni i kliknite na mali točak, koji se takođe nalazi u gornjem desnom uglu. Sa padajućeg menija izaberite podešavanja privatnosti, gde ćete moći da promenite osnovna podešavanja privatnosti – kada vaše dete postavlja na profil slike i statuse, kontrolisati na koji način je vaše dete povezano sa ostalim korisnicima na Fejsbuku, kao i da kontrolišete da li je moguće profil vašeg deteta pronaći javnom pretragom.

Kada podesite privatnost, kliknite na Tajmlajn i označavanje. Ovde ćete moći da kontrolišete ko može da piše, dodaje muziku ili slike na tajmlajn vašeg deteta, kao i da upravljate „označavanjem“. Uvek proverite da li je podešeno da označene slike vide samo prijatelji.

I zapamtite, Fejsbuk ima tendenciju ka otvorenosti, što u kasnijem životnom periodu može biti i dobro, ali s obzirom da je reč o vašem maloletnom detetu, naglasak treba da bude na privatnosti.

PROČITAJTE:  „ŠTA SU POSLEDICE NASILNIH VIDEO IGARA?“

BUDITE PAŽLJIVI PRI DODAVANJU ODRASLIH PRIJATELJA

Budite pažljivi koga vi i vaše dete dodajete za prijatelja. Vaš devetnaestogodišnji rođak je možda super mladić na porodičnim okupljanjima, ali ukoliko je tek upisao fakultet i voli provod, velika je verovatnoća da se na njegovom profilu mogu naći neke stvari koje sigurno ne biste želeli da vaše dete još uvek vidi.

Imajte na umu – vaše dete će moći da vidi sve što izbace njegovi prijatelji, a čak i profile nekih osoba koje nema za prijatelje.

NAUČITE DECU ŠTA JE PRIKLADNO

Kada vaše dete otvori nalog, popričajte sa njim o tome šta je prikladno, a šta ne, objavljivati na profil. Naučite ih da pre objavljivanja fotografija na kojima se nalaze neki ljudi prvo zatraže vašu dozvolu. Takođe razgovarajte o stvarima koje njihovi prijatelji objavljuju na Fejsbuku i zašto vam se nešto dopada ili ne dopada.

Postavite stvari na pravi način, otvaranje profila za vaše dete može vam pružiti neverovatnu mogućnost internet osvešćavanja i odgovarajućeg ponašanja na mreži. Zgrabite priliku pre nego što bude kasno!

Prevela i priredila:

Staša Miljković

IZVOR:

HTTP://YUMAMA.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60