5 stvari koje bi trebalo da znate pre nego sto detetu kupite mobilni telefon

Mnogi roditelji su u dilemi kada je pravo vreme da svom mališanu nabave mobilni bez koga je danas gotovo nemoguće zamisliti život. Evo pet pravila koje svaki roditelj mora da zna kod donošenja ove važne odluke.

Živimo u digitalnom vremenu u kome život bez mobilnog telefona nije moguć, ali ipak treba dobro razmisliti koji je pravi uzrast za kupovinu prvog mobilnog. Kako bi olakšali odluku o tome kada detetu kupiti telefon, izdvojili smo pet saveta koje bi trebalo da pročitate pre nego što se odlučite da svog mališana obradujete novom „igračkom“.

1. NE POSTOJI ČAROBNA BROJKA KADA JE REČ O PRAVOM UZRASTU DETETA DA DOBIJE MOBILNI

U kom uzrastu će dete dobiti telefon zavisi od deteta do deteta. Kad je i više dece u porodici, ne mora da znači da će svako dobiti mobilni u istom uzrastu. Jedno će za to biti spremno sa 11, a drugo sa 15 godina. Pri odluci kada ćete svom detetu kupiti prvi mobilni telefon u obzir treba uzeti njegovu mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, koliko je opterećeno školskim i vanškolskim aktivnostima, kao i koliko koristi ostalu tehnologiju.

2. BUDITE JASNI OKO TOGA ČEMU MOBILNI SLUŽI

Precizno objasnite detetu za šta sve mobilni može da služi što će se menjati i širiti kako dete bude raslo čime će se menjati i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte sa detetom o tome kakve će biti posledice ako mobilni ne bude pravilno korišćen. Razmislite o tome da li pritisak (od strane vašeg deteta i od strane drugih roditelja) utiče na vašu odluku. Kod donošenja odluke o kupovini prvog mobilnog roditeljima na prvom mestu treba da bude dobrobit deteta, a nikako ne bi trebalo popustiti pritisku okoline.

3. POČNITE DETE DA UČITE KAKO SE KORISTITI MOBILNI I PRE NEGO ŠTO GA KUPITE

Pre nego i dobije mobilni, mnoga deca već koriste uređaje sa igricama, aplikacijama i društvenim mrežama. Telefon kao takav neretko koriste najmanje pa obratite pažnju na to da ga naučite i koje su druge funkcije mobilnog što mu možete pokazati na sopstvenom telefonu.

4. UZMITE U OBZIR KAKO SE CELA PORODICA ODNOSI PREMA TEHNOLOGIJI

Ne postaju samo deca zavisna od ekrana tehnoloških uređaja. I roditelji često previše koriste mobilne telefone, računare i slične uređaje, a neki i nisu svesni koliko ih puno koriste, kao i da to prerasta u zavisnost. Razmislite o tome kakav primer pružate detetu, kakav obrazac ponašanja želite da mu prenesete. Razmislite o tome kakve uspomene želite da vaše dete ima i zatim odlučite kako ćete kao porodica koristiti tehnološke uređaje.

5. NA KUPOVINU MOBILNOG DETETU NE GLEDAJTE ISKLJUČIVO KAO NA NEŠTO NEGATIVNO

Roditelji se često fokusiraju samo na negativne aspekte davanja mobitela detetu i dopuštanja korišćenja ostalih tehnoloških uređaja, ali nove tehnologije pružaju i puno toga korisnog i dobrodošlog. Razonoda i igrice, ukoliko se koriste umereno, mogu doneti puno zabave, a mobilni uređaji komunikaciju čine lakšom nego ikada pre. Uzmite to u obzir kada razmišljate o tome da li je vreme da vaše dete dobije svoj prvi mobilni.

IZVOR:

WWW.YUMAMA.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60