5 ružnih ponašanja dece koja su odraz loših odluka roditelja

Deca su odraz roditelja i zato je veoma važno da shvatite da oni neprestano uzimaju sve vaše obrasce ponašanja i primenjuju ih. Ukoliko vaše dete ispolji nešto ružno budite svesni da je to najverovatnije došlo od vas. Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja piše David Wolfe.

PREVIŠE SU ZAVISNI

Roditelji koji su previše zaštitnični nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju svoju decu čine da ona budu previše zavisna od svojih roditelja, a vremenom i drugih. Deca koja su navikla da uvek neko rešava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umesto njih sklona su lošem snalaženju u životu. Oni po tom obrascu nastavljaju da traže osobe koje će moći da ih u životu vode sa tendencijom da postanu zavisni od njih.

PREKIDAJU

Ukoliko su roditelji skloni da ’upadaju nekome u reč’ njihova deca će zasigurno raditi isto. Uvek pustite svoje dete da vama kaže sve što hoće, do kraja. Ne dozvolite da sebi budete važniji od deteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite svoje dete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i u boljoj komunikaciji.

NEPOŠTOVANJE ODRASLIH

Biće trenutaka u kojima će neko drugi čuvati vaše dete. Vaši rođaci, bebisiterka, prijatelji ili komšije… Ukoliko se ne trudite da vaspitate dete tako da poštuje vas, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i vašem detetu.

PRETERANO DELJENJE

Deca se od najranijeg uzrasta uče da dele. Ukoliko ne naučite dete da neke stvari ne treba da iznosi van kuće ono samo neće napraviti razliku između privatnosti i javnosti. Ne želite da se ’prljav veš’ ili intima doma deli u vrtiću ili kada vam dođu gosti. Zato naučite svoje dete šta ostaje u vaša četiri zida.

Prijatnost i kultura

Nikada nije suviše rano da naučite svoju decu kako da budu prijatna i kulturna. Oni zaista moraju da znaju osnovne reči prijatnosti kao što su: izvini, hvala, molim te i tako dalje. Deca uče od najranijeg uzrasta, a ako im kulturu i prijatnost približite od najranijeg perioda i drugi će biti oduševljeni njima.

IZVOR:

WWW.BIZLIFE.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60