17 prilika kada treba reci ne

Svakodnevno sa svih strana svakojaki stručnjaci (kao i oni koji misle da su stručni) svako savetovanje za zdrav, dug i bezbrižan život bez stresa poćinju rečenicom: Naučite da kažete ne.

jasmina jovanovicPiše: Jasmina Jovanović

Koliko puta smo se našli u situaciji da iz stvarno dobre namere obećamo nekome pomoć ili bilo koju vrstu zalaganja samo da bi smo ga privremeno umirili i utešili, iako znamo da su veoma male šanse da tu pomoć ostvarimo? To što je pre par godina moje kume jetrva radila u jednoj dečijoj bolnici ne znači da je još uvek tamo, da je voljna da pomogne ili jednostavno da uopšte može da pomogne…Ali kasno sam to uvidela…

Koliko puta smo obećali stvari za koje ni sami nismo bili ubeđeni da su moguće? I umesto da nam to donese mir, donosilo bi nam samo nemir i obavezu .Naravno da je ljudski pomoći, i uvek treba težiti ka tome, ali samo kada smo sigurni u ostvarivost onoga što nudimo…

Desila mi se situacija da sam iz dobre namere preporučila brata i još jednu rođaku za posao poznanici. Firma je radila neko vreme a kada su zatvorili bili su još uvek značajnu sumu dužni svojim zaposlenima, od kojih su, da stvar bude teža, većina studenti. Osećaj je grozan. Deca koja su jurila sa predavanja na posao, zakinuta su za svoj pošteno zarađeni novac. Osetila sam na sopstvenoj koži izreku „put u pakao popločan je dobrim namerama“.

Dakle moj koridor 10 do pakla je počeo! Čestitamo!

Nedugo zatim, svog majstora za belu tehniku preporučim drugarici jer nije imala broj nijednog majstora. Tu smo svi pretrpeli stres, majstor koji se tri puta vraćao, ona koja je dobila generalnu probu nervnog sloma i ja koja sam ga preporučila i osećala sam se odgovornom za čitav haos. Meni je mašina popravljena u rekordnom i povoljnom roku… Ali, nije svaki dan – Badnji dan, rekoše naši preci.

Ako niste sigurni u osobe koje nekome preporučujete, bolje je da prepustite da ljudi sami nađu posao, majstora za mašinu i šta sve već traže…

Dakle, recite Ne:

1. Svim preporukama za koje ne možete da garantujete sto posto. Ovaj svet je postojao i pre vas.
Recite NE kada vas neko pita za vezu u sudu, opštini, bolnici. Koliko god se nadate da je to izvodljivo uglavnom ne bude… I onda ostaje vama loš osećaj da ste nekog izneverili a izneverenom osećaj da ste ga …pa recimo slagali. Ili prevarili…Ili dali lažnu nadu…

2. Recite Ne svim pozivima na porodična okupljanja gde provereno znate da će vas nervirati, ispitivati i porediti pojedinosti vašeg života sa svojima. Život je dovoljno težak i bez rođačke inkvizicije.

3. Ne svim roditeljskim tabuima. Roditelj sa detetom mora doslovce o svemu da razgovara. O svemu što se tiče deteta, ne o svemu što se tiče roditelja.. Ne stidite se razgovora o seksu, drogama, porocima… Na vreme upozoravajte i ukazujte. Na vreme ih naučite da treba skoro sve da znate o njima. Da ste im najbolji prijatelj.

4. Ne i za sve savete roditelja i akcije ambicioznih i vrednih “mama- pčelica“. Bolje da budete „stranac u noći“ nego da se svaki put kada vas se ponovo sete ili sazivaju savete roditelja – nervirate, menjate smenu i plaćate dadilju da čuva decu. Svaka čast mamama koje imaju vremena za to. Ostavite to njima. Nemojte ništa da radite na silu.(Sem da peglate, i perete prozore …ponekad.)

5. Ne svim dečijim zahtevima koja imaju prizvuk opasnosti. Pazite da se ne predomišljate, jer kada ste se jednom pokolebali i promenili mišljenje, oni će navaljivati svaki drugi put u nadi da će se to desiti opet. Nikakvo Hamletovanje ne dolazi u obzir.

6. Ne svim medveđim uslugama. Ne radite domaći u zadnji čas jer su oni to zaboravili. Ne kupujte u gradu grickalice jer nisu hteli da pojedu svoj ručak kada ste kretali od kuće.

7. Ne svim novotarijama koje se reklamiraju deci kao “deco, ovo morate imati”. Izborite se kako znate i umete. Izračunajte koliko košta da se popuni jedan album sa sličicama i uračunajte i duplikate!!! Biće vam jasno o čemu pričamo. Može se taj novac potrošiti na bolji način…

8. Ne svim markiranim šerpicama i tanjirima. Sem ako zaista ne znate na šta bi ste potrošili pare. Pepeljuga na tanjiru neće ubediti dete da pojede prokelj. (Za prokelj morate završiti psihologiju. Šalim se, naravno.)

9. Ne ekranima. Telefonima, tabletima, računarima, televiziji. A kako to izvesti , već je pisano na stranicama Detinjarija.

10.Ne svim neudobnim stvarima. Omraženim neudobnim brushalterima, tesnoj i plastificiranoj obući, suknjama koje morate da pridržavate, torbama koje prazne imaju 2 kg, bretelama koje su proglasile nezavisnost… Čemu sve to? Samo žena koja se oseća dobro u odeći je lepa žena. Sprave za mučenje su ostale u srednjem veku.

11. Ne preteranoj higijeni kuće. Jeste lepo je kad je kuća sređena ali koliko dugo kuća u kojoj borave deca može da bude sređena? Onaj ko je došao da vam vidi kuću a ne vas, neka ide u … pa tamo gde mu je mesto. Čista kuća je protraćen život. Prašinu još niko nije pobedio, a na žalost i same ćemo jednom biti prašina… Na žalost. Znači, samo umereno…i opušteno…

12. Ne ogovaranjima. Jer danas ste učesnica, a koliko već sutra bićete objekat ogovaranja. Alapačama ne treba dokazni materijal, njihova mašta je bujnaaaaa…

13. Ne akcijama kada vam nešto ne treba ali je stvarno baš povoljno. To što uz prašak na akciji (koji vam ne treba ) dobijate izbeljivač koji, ne da vam ne treba , nego imate dva u šteku – ne znači da je to povoljno. Povoljno je onome kome trebaju i prašak i izbeljivač. I ne znači da vam treba. Jer vam ne treba. Ko još drži novac u bocama izbeljivača! Ako smo se razumeli…

14. Ne tortama kojima se suši kora od belanaca na 63 stepeni celzijusa cela dva sata, a fil se kuva na pari samo ako vam u obližnjem parku pevaju slavuji….itd. Postoji toliko dobrih torti zbog kojih ne morate da ostarite pre vremena… Koliko god da je ta torta fenomenalna, vi ste fenomenalniji od nje. (Niste znali da pridev fenomenalno ima komparativ?)

15. Ne kućnim ljubimcima ako nema za njih ni mesta ni odgovorne osobe koja će zaista brinuti. Obično oni koji ih žele ni sami ne znaju da istresu nos…Obično. I obično se roditelji par dana nakon kupovine ljubimca pitaju „šta mi je sve ovo trebalo?“ Ljubimci su kul ako ih imate gde i kome. Sve ostalo vodi ka mučenju…

16. Recite Ne političkim emisijama, i rijalitima. Leto je ljudi, život čeka da smislite nešto kreativno. Deca čekaju neku avanturu. Muž da razapinje šator, peca, juri decu po nekoj livadi dok vi jednim okom čitate knjigu u hladu, drugim pazite na torbu sa sendvičima a trećim…a da! Nemamo treće oko!

17. I naravno jedno veliko ne svemu što vas zamara psihički, što vam crpi energiju, što vas demorališe… Znam mora da se kuva, pere, pegla ali to je fizički zamor, a fizička aktivnost je zdrava, zar ne? (Evo namigujem,ako se razumemo…)

IZVOR: 

HTTP://WWW.DETINJARIJE.COM

 

Pišite na Viber
060 615 11 60