Vozacki ispit

Većina od nas od samog rođenja sagledava sebe pogledom u tudje oči, i na osnovu reakcija i ponašanja okoline dobijamo prve uvide u to ko smo i kako izgledamo. Naučeni smo da do jednog perioda života sazrevamo, a kasnije postajemo „zreli“ ljudi.

DA LI JE TAKO?

Činjenica je da sve vreme sazrevamo i menjamo se.

Dok nismo opterećeni činjenicom da smo zreli, mnogo više se bavimo svojim unutrašnjim pitanjima, ko, kako, zašto, gde, s kim, a onda shvativsi da smo „zreli“ počinjemo fazu lagane stagnacije i zaboravljamo krucijalna pitanja, radi osiguravanja komforta.

Svojevremeno doživljavano telo i emocije lagano umemo zapustiti.

NAŠE TELO I NAŠE EMOCIJE SU POPUT KRZNA ŽIVOTINJE ILI AUTOMOBILA.

Većina češće održava i servisira svoj automobil, a da to ne učini sa svojim emocijama. Kao sto se uživa u automobilu, da je pre svega siguran i ispravan kako za nas tako i za naše suvozače, ali i druge učesnike u saobracaju, tako se obraća pažnja i na signalizatore, retrovizore, motor, da nas može dovesti do nekog cilja, pa i na karoseriju da bude oglancana, kako bi se dopali.

ZAŠTO TO ISTO NE RADIMO SA EMOCIJAMA?

„GENERALNI GODIŠNJI SERVIS EMOCIJA“

Zašto? Da ne ispravnim, negativnim emocijama ne bi slučajno „slupali“ i sebe i one oko nas. Da slučajno ne krenemo na dalji put, i ustanovimo da nema dovoljno ulja, benzina u motoru, ili da jednostavno motor otkaže pre stizanja na cilj. Da ne pominjemo da je potrebno redovno balansirati gume na autu, jednostavno da svojim frustracijama, ljutinom i besom ne blokiramo sebe „pucanjem“ negde na putu, ili u gorem slučaju sletimo sa ceste. Isto tako, da naučimo da se prilagođavamo životnim ciklusima oko sebe, i da moramo imati „sigurnosne lance“ u jako zamrznutim i kliznim situacijama. Moramo na neki način naučiti i osnovna pravila emocionalnih tokova, ali to ne znaci da svi koji poseduju vozačku dozvolu su istovremeno dobri vozači, neki vole velike brzine, jake mašine, dok drugi uživaju u laganim i sigurnim emocijama. Prolaskom na „crveno“ dovodimo sebe da na raskrsćima i putevima kojima se krećemo, zapravo idemo protiv sebe, negativnim obrascima, jer spoljni signalizatori nisu tu zbog drugih, vec zbog nas samih. Ako možete sebi dozvoliti pranje automobila ili motora, možete isto tako uraditi sebi jedno „emotivno pranje“, da sa sebe sperete negativnosti i nečistoće koju ste uz put nakupili na sebe.

ono sto jedino nemamo jeste Kasko osiguranje na svoje i tuđe emocije, ali je i velika draž da toga nema… da u slucaju štete dođe do nadoknade… ono čime se možete osigurati je veliko strpljenje i velika ljubav kako prema sebi tako i prema ostalim učesnicima u emotivnom saobracaju.

SREĆAN PUT!

D. Stanković

IZVOR:

WWW.FACEBOOK.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60