Sportovi za devojčice

Jasna podela sporta za samo jedan pol ne postoji, ali evo čime se devojčice u Srbiji najviše bave, i šta im se nudi već od treće godine – a posebno od predškolskog, do mlađeg školskog uzrasta.

1. Balet
Što zbog bajki, što zbog uverenja da su devojčice nežne i lepršave, verovatno ćete se prvo susresti sa baletom, odnosno školama baleta po predškolskim ustanovama. Za upis je važno samo da devojčica poželi, a vi pristanete. Rad nije ozbiljan kao u baletskim školama – za one što kreću u školu, ali se ponešto i nauči. Ukoliko devojčica ide na balet makar par meseci, dva do tri puta sedmično, to će mnogo pomoći razvoju koordinacije pokreta kod nje, kao i pravom držanju leđa, ali i da od malena stekne osećaj za muziku.

2. Ples
Ples je najčešći oblik sportske aktivnosti, koji se organizuje svuda. Ali, tu je zamka… Dobro proverite šta vam se nudi, jer oni koji vode plesne škole u okviru Plesnog saveza Srbije, skreću pažnju da se pogrešno naučeno teško ispravlja, ili nikako. Veoma je važan način na koji se sa decom radi. Zato nemojte da podlegnete tome što neka škola pripada onom ko je često u raznim TV emisijama. Inače, kao i u baletu, i u plesu je par meseci dovoljno da devojčica zavoli muziku i pokret, uvede u sistem obaveza, stekne drugare…

3. Fitnes
Od nedavno, kod nas postoji fitnes za devojčice, u okviru brojnih programa koje priprema i realizuje ekipa Ninas Fitnes Tim. Plan treninga se sastavlja mesecima unapred, a prilagođava svakoj devojčici pojedinačno. To je zanimljiv spoj gimnastike, akrobatike i plesa. Koriste se brojni rekviziti – razne lopte, vijače, steperi, balanseri. Od svega po malo, a devojčica stiče gipkost i spretnost. Ples je, inače, praćen dečjom muzikom! Napreduje se odrastanjem, takmiči sa samim sobom. Nema medalja i pehara. Ono što možete da očekujete nisu prvenstva i olimpijade, već pozitivan odnos prema životu, podizanje radnih sposobnosti, razvijanje vedrog duha.
Oprema koja je potrebna su helanke, šortsevi, patike… Slične programe u takmičarskom fitnesu imaju još neki klubovi, ali najviše pohvala stiže za trenere i pedagoge klubova «Beodžim» iz Beograda i «Plava Zvezda» iz Zrenjanina.

4. Ritmička gimnastika
Kod nas su klubovi odlično organizovani. Ima ih u svakoj beogradskoj opštini, ali i širom Srbije. Po radu, uspehu, i broju mesta gde održavaju treninge, nekako se izdvajaju klub «Ritam» Milene Reljin Tatić – naše bivše šampionke u ritmičkoj gimnastici i klub «Palilula». Sa devojčicama se radi već od pete godine, kao i u sportskoj gimnastici.
Za razliku od ritmičke, klubova sportske gimnastike nema svuda. U Beogradu, u okviru Gimnastičkog saveza Srbije, postoji samo jedan klub – «Beograd». Njegovi članovi su ranije vežbali u sali Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, a od nedavno vežbaju u sali Republičkog Zavoda za sport. Obe ustanove su u Košutnjaku.

5. Klizanje
Klizanje, kao sport čiji treninzi u toku godine traju jedva malo više od šest meseci, svakako traži dopunu nekim drugim sportom. Ipak, svakom preporučujem bar jednu sezonu klizanja! Klub «Olimpik» je, na primer, zanimljiv po tome što je prvi prihvatio novitete iz Evrope: formirane su takozvane rekreativne grupe devojčica, koje se i takmiče. Radi se o devojčicama koje su kasnije počele da treniraju, sa deset i više godina, ali i onim koje nemaju baš mnogo vremena za treniranje.

6. Sinhronizovano ili umetničko plivanje
U pitanju je spoj plivanja, gimnastike, ronjenja i plesa. Kao takav, najteži je olimpijski sport za žene. Nažalost, iako se trenira tokom cele godine, traži posebne uslove, odnosno bazene kakvih je kod nas vrlo malo, pa zato traži veće angažovanje roditelja. Ovu godinu su u Srbiji obeležile kao najbolje, u različitim kategorijama, devojčice beogradskih klubova «Vračar» i «Tašmajdan». Oba kluba rade na bazenima čije ime nose, a način rada im je sličan. Suština rada je slična i u klubovima «25. maj», «Delfin», «Banjica», «Tent» iz Obrenovca, kao i «Niš» i «Sirene» iz Niša. To su, nažalost, svi klubovi koji postoje kod nas.

7. Mešoviti sportovi
Od mešovitih sportova, odnosno onih u kojima dečaci i devojčice treniraju zajedno, izdvajam pre svega plivanje, kao jedan od bazičnih sportova. Klubovi «Vračar», «Partizan» i «Beograd» su po rezultatima najbolji, i deca se u njima najviše druže posle treninga. Ali, i klubovi po Vojvodini odlično rade.
Tu je i atletika, kao osnov ostalih sportova, s tim što se sa njom počinje posle pete godine, kroz atletske škole. U Beogradu obično na raznim krosevima i pobedničkom postolju srećem mališane iz klubova «Oak Beograd», «Partizan», «Novi Beograd», potom iz Sremske Mitrovice, kao i vrlo predanu dečicu i trenere sa roditeljskim odnosom prema najmlađima – iz Užica i Smedereva.

8. Borilački sportovi
Oni ne traže poseban prostor niti skupe uslove, pa ih ima svuda. Za najmlađe je osmišljen program kroz igru, tako da se lagano uvode u sport. Među devojčicama je nekako najpopularniji karate. Najmlađe selekcije i posebno izražen pristup sportu kroz igru su u klubovima «Skiper», «Roda» i «Nipon» – naše karate šampionke Tanje Petrović. Takmičenja ima mnogo, već i za one od četiri godine.
Popularan je i aikido, kao i realni aikido. Čuvena je, čak širom sveta, dečja škola Ljube Vračarevića. Decu privlači i tekvondo. Ističe se klub «Galeb», koji radi i na prevenciji deformiteta kod mališana, a poznat je po zajedničkim izletima, rođendanima i putovanjima, a ima veliki broj devojčica. Mališani vole i džudo. Klubovi «Crvena Zvezda» i «Olimp» se izdvajaju u pristupu i radu sa onima koji imaju samo četiri godine. I tu bih stavila tačku. Jer, ostali borilački sportovi, izuzev podvrsta karatea, iako ima žena koje se njima bave, nisu za devojčice.

9. Od svega pomalo
Pomenuću i školice sporta, osmišljene tako da deca uče bukvalno od svega pomalo: školica «Herkules», Sportski centar «Stibo», «Foka», «Pokret za okret»… Svako radi na svoj, specifičan, a ipak odličan i deci prilagodljiv način, raznoliko i zanimljivo.
Naravno, ne treba zaboraviti ni jahanje (nešto je skuplji sport) – koji je, kao i veslanje, manje zastupljen, posebno kada su u pitanju deca koja kreću u školu.

10. Sportovi sa loptom
Sa njima se kreće kasnije. Najviše klubova za devojčice ima, kada je reč o odbojci i rukometu, na Novom Beogradu – «Vizura» i «Blok Aut». Klub «Crnjanski» radi u istoimenoj osnovnoj i srednjoj školi, što je dobar primer povezivanja školstva i sporta, jer deca izabrani sport treniraju uz dobre uslove, u svojoj školi. Uočila sam izuzetno strpljiv i nežan odnos prema devojčicama u rukometnom klubu «Abrašević», u kojem je prisutan sistematski rad. Rezultat je sporedan, a najvažnije od svega je da deca igraju.

11. Tenis
Posebno izdvajam tenis – sport za oba pola, ali za nešto stariju decu. Mnogi smatraju da, kao i skijanje, traži definisanje desne i leve strane tela, odnosno određenu zrelost deteta. Dakle, treniranje nikako nije preporučljivo pre pete, po mnogima i osme godine. Nažalost, to je sport koji se često zloupotrebljava. Prilično je skup, a mnogi u «tanke žice udaraju», pričajući bajke roditeljima o velikom talentu deteta, pa stoga i potrebi za individualnim časovima (koje skupo naplaćuju). Ovaj divan sport, u zemlji sa mnogo talentovane dece, neki pretvaraju u biznis, pa zato treba biti oprezan. Teniski klub koji roditelji hvale je SA-NI, a postoji i specijalan metod brzog učenja osnova tenisa, takozvani split metod – koji je osmislio i po kojem radi stručnjak Mili Veljković.

Prednosti sporta za devojčice
Svi nabrojani sportovi kod devojčica razvijaju osećaj za ritam, pokret i gracioznost, a zbog kostima i šminke i osećaj za lepo. Čestim nastupima pred publikom, devojčice se uče da izlaze na «scenu», gube osećaj treme, a telo se razvija idealno zbog angažovanja svih grupa mišića. Kada su u pitanju balet, ples, ritmička i sportska gimnastika, umetničko klizanje ili plivanje, devojčica može da prelazi iz jednog sporta u drugi, koristeći ranije naučeno, jer su slični i mogu da se međusobno dopunjavaju. Nije važno ako devojčica menja sportove, važno je da se bavi nekim od njih, sve dok se «ne pronađe». Najvažnije od svega jeste da na časove ili treninge dolazi redovno

Savet roditeljima
Nemojte dozvoliti da to što vaša devojčica nije izabrana za prvu postavu, ili solo nastup, ili što slabije napreduje od onih koje su počele sa njom u isto vreme – dovede do odustajanja od sportske aktivnosti. Mnoge sportistkinje, ako vam je važno da dete postigne i takmičarski uspeh, dožive neverovatna napredovanja u pubertetu, pa i kasnije, iako su ih proglašavali beznadežnim slučajevima!

Ponuda u Beogradu
*Vaterpolo klubovi za dame su «Taš 2000», «Vračar», i od nedavno «Partizan».

*Što se fudbala tiče, pomenula bih «Fer Plej» klub u Zemunu, Rakovici i na Banovom Brdu, «Lask» u Lazarevcu i «Slogu» iz Zemuna. Imaju dosta devojčica.

*Nažalost, malo ih je u košarci. Za najmlađe je organizovan sistem Mini-Basket lige, a jedini klub samo za devojčice – «Girl Basket», radi na par mesta u Zemunu i na Novom Beogradu. Ali, klubova ima. Pa, ako svoje dete vidite u budućnosti kao uspešnu sportistkinju, koja živi od sporta, možda i van Srbije, svi su oni dobra prilika za to. Čak i za školovanje u inostranstvu. Na primer, naša deca koja se bave nekim od sportova sa loptom, često dobijaju delimične ili potpune stipendije za školovanje u SAD-u.

Željka Zebić

Pišite na Viber
060 615 11 60