Osam stvari koje deca moraju da nauče da rade sama pre nego što postanu tinejdzeri

Iz svog pozamašnog roditeljskog iskustva, ova mama nabraja – koje stvari morate naučiti svoju decu da rade sama pre nego što uđu u tinejdžerske godine.

Ejmi Karni je majka trojki – tri sina koja su trenutno u tinejdžerskom izrastu, jedne ćerke tinejdžerke i usvojenog desetogodišnjeg sina. Iz svog pozamašnog roditeljskog iskustva, Ejmi nabraja – koje stvari morate naučiti svoju decu da rade sama pre nego što uđu u tinejdžerske godine.

1. SAMOSTALNO BUĐENJE

Umesto mame, u starijim razredima osnovne škole posao buđenja dece treba da preuzme budilnik. Ejmini tinejdžeri od sedmog razreda samostalno ustaju na vreme. Dešavalo se da zbog pritiskanja dugmeta za odlaganje zvonjave ostanu bez doručka pa su brzo naučili da to nije pametan potez. Ejmin savet – iako su vaša deca tako slatka kad ih ujutru budite, morate odoleti potrebi da ih sami budite i na vreme ih naučiti da budu samostalna.

2. PRAVLJENJE DORUČKA I SPREMANJE UŽINE

Vaš posao je da budete sigurni da u kući ima hrane, a njihov, da tu hranu sebi spreme. “Moj budilnik je zvuk kašika koje zveckaju dok deca doručkuju pahuljice,” kaže Ejmi. Ona savetuje da se opustite i prestanete da brinete da li su deca sebi spremila dovoljno zdrave užine. Potrudite se da u kući budu kvalitetne namirnice a ostalo prepustite njima. Ionako će ovaj period brzo proći, a kasnije ćete imati još manje uticaja na njihovu ishranu.

PRIČITAJTE: „RODITELJ JE RODITELJ A NE DRUG“

 3. PAPIROLOGIJA

Tinejdžeri treba sami da popunjavaju sve formulare koji se tiču njih, a roditeljima samo nek ostane da potpišu tamo gde se njihov potpisa zahteva. Kako budu rasli, formulara će biti sve više, pa treba na vreme da se obuče kako se ispunjavaju.

4. VOĐENJE RAČUNA O SVOJIM STVARIMA

Roditelji previše često uskaču deci u pomoć kada ova nešto zaborave da ponesu u školu. Jedini način da ih naučite da misle i brinu o svojim obavezama jeste da prestanete da ih vadite iz nezgodnih situacija. Uvedite pravilo da nema vraćanja po zaboravljene stvari i dajte im priliku da nauče da se izbore sa posledicama svojih grešaka.

5. ISPUNJAVANJE OBAVEZA NA VREME

Kao što ne postoje domaći zadaci ili školski projekti koji se zadaju u noć uoči roka, tako nema ni kupovine potrebnih materijala u zadnji čas, niti roditelji treba da spašavaju decu i pomažu im da ono što je trebalo da urade na vreme, završe u minut do dvanaest.

6. PRANJE VEŠA

Ako vam se dešava da deca pitaju da li je, ili zašto nije oprana njihova omiljena majica, krajnje je vreme da im uručite “ključeve” od mašine za pranje veša i održite kratak kurs sortiranja veša i biranja programa. Iako će pranje veša i dalje biti pre svega obaveza roditelja, deca treba da znaju kako se to radi i morate im dati do znanja da čistoća njihove omiljenr majice nije obavezno vaša briga.

 PRIČITAJTE: „KAKAV RODITELJ, TAKVO I DETE“

 

7. SLANJE IMEJLOVA I POZIVANJE NASTAVNIKA I TRENERA

Ne budite jedan od onih roditelja koji se svugde guraju. Ako vaše dete ima nešto da pita nastavnika ili trenera, neka to samo uradi. Naučite dete da mora samo da izađe na kraj sa stvaria koje su mu važne.

8. UČENJE

Deca treba da znaju da vam je njihov školski uspeh važan – to treba da im pokažete time što ćete razgovarati sa njima, postavljati pitanja, ohrabrivati ih i podsticati. Ali, tu treba da povučete crtu. Niste vi đaci i nije na vama da poznajete školski plan i program bolje nego deca. Moraju postati samostalni i shvatiti da je škola njihov posao i njihova briga, od koje zavisi njihova budućnost.

Ova mama poručuje – ne zaboravite da je glavni cilj roditeljstva, podići sposobne odrasle ljude. Da biste uspeli u tome, morate se na vreme povlačiti iz svih oblasti u kojima deca mogu da se snađu sama!

Priredila: Jovana Papan

IZVOR:

WWW.DETINJARIJE.COM

Pišite na Viber
060 615 11 60