Dijeta nije za decu

Roditelji rizikuju dečji razvoj i rast kada im izbace određene namirnice iz ishrane.

Studija o zdravoj ishrani je otkrila opasnosti dijete sa malo ugljenih hidrata i hleba, što može da ograniči nutrijente i vitamine neophodne za psihički razvoj dece.
Studija je otkrila da 82 odsto roditelja drže decu na dijeti kao i sebe, najviše zbog toga što im je zgodno da ne prave odvojene obroke. Istraživanje je, takođe, pokazalo da 45 odsto roditelja ograniči količinu hleba koje dete pojede dok 17 odsto smanji ugljene hidrate iz dečje ishrane.

Popularne dijete poput paleolitske, koja podrazumeva ishranu neprerađenim proizvodima, primetno su smanjile unos ugljenih hidrata među Australijancima, što je dovelo do smanjenog unosa vlakana, zrnaste hrane i proteina.

Hana Salah, pedijatrijski nutricionista, rekla je da osuđuje smanjenje ugljenih hidrata u ishrani dece.

– Najčešće gojazni roditelji pokušavaju da smršaju i smanjuju ugljene hidrate sebi pa samim tim i deci. Ugljeni hidrati su veoma važni za funkcionisanje mozga dece kao i u održanju nivoa energije. Oni pomažu otpuštanje serotonina, pa smanjenje namirnica bogatim ugljenim hidratima može da dovede do promenama raspoloženja i dugoročne depresije, zaključuje ona, uz napomenu da je bolje ograničiti veličinu porcije, nego izbacivati određene namirnice sa menija.

IZVOR:

WWW.NOVOSTI.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60