Svetski dan sladoleda

U svetu se 20. jul  obeležava kao „Svetski dan sladoleda“, koji je ustanovljen u Sjedinjenim Američkim Državama pre 33 godine.

Obeležavanje Dana sladoleda predložio je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan.

Priča o sladoledu počinje u Kini, gde su na kraljevskim dvorovima pravili mešavinu leda i mleka i dobijali poslasticu koja se smatra pretečom današnjeg sladoleda.

I stari Rimljani su uživali u čarima sladoleda, pa je tako rimski car Neron mešao sneg i led donesen s planina, s voćnim sokovima i usitnjenim voćem i dobijao mešavinu sličnu današnjem sladoledu.

U Evropu su ga doneli Arapi, a na engleski dvor je stigao u 17. veku. Kralj Čarls II bio toliko oduševljen hladnim desertom da je platio veliku svotu novca kuvaru kako bi zadržao recept u tajnosti.

Industrijska proizvodnja počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je izmišljena prva mašina za pravljenje sladoleda.

Početkom 20. veka, počeli su da se javljaju različiti oblici sladoleda – prvo kornet, zatim i sladoled na štapiću.

Čuvena britanska premijerka, „Čelična Lejdi“, Margaret Tačer je svoju karijeru počela pronalaskom hemijskog jedinjenja koje se dodaje sladoledu da bi bio kremast.

Najskuplji sladoled na svetu košta 25.000 dolara a uz tu čokoladnu poslasticu dobijete zlatnu narukvicu sa dijamantima.

Danas skoro svako zna da spremi sladoled na različite načine ali ipak kod nas u Našem regionu najbolje sladolede pravi FRIKOM. E zato su oni ovsj prsznik shvatili kao svoj rođendan i za sve posetioce Tašmajdanskog parka tog dana priredili fenomenalnu zabavu za najmladje mada su se i odrasli bas dobro zabavili a uz to svi smo se i zasladili.  Klovm ŠAŠAVKO se zahvaljuje FRIKOM-u na pozivu i rado će se i on a i ostali drugari iz Animatorske i Potorišne Trupe ŠAŠAVA DRUŽINA odazivati i uveličavati ova slavlja. 

Još jednom hvala Frikomu na divnom događaju. Baš je bilo divno, lepo a i slatko. Verovali ili ne podeljeno je 1500 sladoleda. Ukoliko ste propustili ovo žao nam je vi ste na gubitku!!! A evo kako je i bilo.

Pišite na Viber
060 615 11 60