6. Međunarodni Rakovički Karneval

Održavanjem Međunarodnog karnevala na Vidikovcu, danas je završen Šesti međunarodni Rakovički karneval, koji je trajao dva dana. Današnju manifestaciju, pred velikim brojem posetilaca, svečano je otvorio gradski menadžer Goran Vesić. Posetioce i učesnike pozdravili domaćin karnevala predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić i predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Henri van der Kron, kao i menadžer Rakovičkog karnevala Aleksandar Vasović.

Ulicom Patrijarha Joanikija na Vidikovcu, na karnevalskoj trasi dugoj oko 800 metara, danas su prodefilovale 33 karnevalske grupe. Svaka karnevalska grupa prošla je pored tri bine gde su izvodili svoj performans. Karnevalskom trasom prošle su i mažoretknjinje, bubnjarsko-udarački orkestar.

Osim grupa iz Srbije, na Međunarodnom karnevalu učestvovale su grupe iz inostranstv. Gosti rakovičkog karnevala i ove godine bile su grupe iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Rusije, i Venecije, dok je drugi put nastupila atraktivna karnevalska grupa iz Arube. Prvi nastup na Rakovičkom karnevalu imale su i grupe iz Kipra i Bolivije,

Nastup na Rakovičkom karnevalu imale su grupe iz Bele crkve, Šapca, Vrnjačke banje, Leskovca, Pančeva i Banje Koviljače, kao i grupe iz Rakovice.

Uvaženi gosti Rakovičkog karnevala i ove godine tradicionalno su bili predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) gde je Rakovica član od 2013. godine. Osim predstavnika FECC-a iz Srbije i regiona (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bugarska), ove godine gosti su bili i članovi FECC-a iz Belgije, Švedske, Norveške, Nemačke, Holandije.

Na današnjem Međunarodnom karnevalu proglašeni su i pobednici jučerašnjeg dečjeg karnevala, odnosno „Dečje povorke“. Najbolji performans izvela je grupa „Mlečni put“ iz Osnovne škole „Kosta Abrašević, drugo mesto osvojila je grupa „Hip-hop“ sastavljena od učenika OŠ „France Prešern“, dok je treće mesto pripalo OŠ „Branko Ćopić“, sa grupom „Duhovi“.

U konkurenciji za najbolji kostim pobedila je grupa „Životinje“ iz OŠ „Nikola Tesla“, drugo mesto pripala je grupi „Puzle“ iz OŠ „Kosta Abrašević“, dok je treće mesto u ovoj kategoriji osvojila grupa „Suncokreti“ iz OŠ „Nikola Tesla“.

Opšti utisak, odnosno „gran-pri“ karnevala osvojila je grupa „Cirkus“ iz OŠ „14. oktobar“, drugo mesto pripalo je OŠ „Ivo Andrić“ sa grupom „Havaji“, dok je treće mesto osvojila grupa „Pirati sa Kariba“ iz OŠ Đura Jakšić.

Klovn ŠAŠAVKO iz Animatorske i pozorišne trupe „ŠAŠAVA DRUŽINA“ je bio vodilje na 2.bini!!!

Pišite na Viber
060 615 11 60