Zgodni trikovi kojima ce Vaše dete zavoleti zdrav obrok

Deca za vreme svog odrastanja prolaze kroz različite faze rasta i razvoja, pa brzo menjaju i svoje prehrambene navike. Zato je bitno da se već od malih nogu usmeravaju ka zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Roditeljima nekada ovaj zadatak postane pravi izazov jer mnoga deca odbijaju jesti voće i povrće. Upravo zato vam donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima ćete podstaknuti vaše dete u konzumiranju zdravih namirnica.

BUDITE IM PRIMER

Prvi korak u navikavanju dece da konzumiraju voće i povrće je taj da se upravo vi kao roditelj svakodnevno zdravo hranite. Ono što vi jedete jako će uticati na to šta će se svideti vašoj deci, koja će nakon nekog vremena početi da slede primer roditelja. Zato, ako retko jedete povrće ili voće, velika je verovatnoća da to ni vaše dete neće hteti da jede.

UKLJUČITE IH U IZBOR I PRIPREMU

Kako bi dete s osmehom konzumiralo voće i povrće pomoći će to da ih uključite u pripremu jela. Ako nemate prilike da uzgajate sopstveno voće i povrće, povedite ih u kupovinu gde će vam pomoći u samom izboru. Dozvolite im da stave u torbicu voće i povrće, da izmere i zalepe etiketu. Kroz igru isplanirajte nedeljni jelovnik i dete će osećati da učestvuje u donošenju važnih odluka. Takođe ih uključite u pripremu jela, kombinujući namirnice različitih boja, tako će hrana biti zabavna u njihovim očima i rado će pojesti ono što su sami napravili.

POSLUŽITE OBROK NA ATRAKTIVAN NAČIN

Postoji bezbroj načina na koji se mogu poslužiti zdrave namirnice. Oslobodite svoju i dečiju maštu i servirajte voće i povrće u obliku zabavnih kreacija poput smešnih lica ili simpatičnih junaka iz animiranih filmova.
Ovakav šarenoliki način serviranja hrane će pomoći deci da cene zdrave zalogaje zbog svojih žarkih boja, oblika, ukusa i teksture, pa će probuditi u njima želju da se jelo proba.

SMEŠNO IME ZLATA VREDI

Ponekad je dovoljna mala promena u nazivu jela i ono odmah postaje ukusnije. Ovaj trik se može odlično primeniti i kod dece. Univerzitet Cornell, studija za psihologiju ishrane, izveo je najnovije istraživanje gde su ispitali koliko će deca pojesti više povrća ako jelu daju smešno ime. Deci između 8 i 11 godina ponudili su šargarepu u školskoj menzi tri dana za redom. Drugi dan su pored šargarepe postavili natpis „šargarepa za rendgenski vid sa x-zracima“, dok prvi i treći dan nije bilo nikakvih posebnih oznaka. Broj školaraca koji su na tanjir stavili šargarepu se nije promenio, ali oni koji su videli smešan naziv pojeli su 66% više šargarepe nego inače, što je gotovo dvostruko u odnosu na ostale dane kada su je konzumirali samo 35%.

ZAMASKIRAJTE HRANU

Ako bezuspešno pokušavate podstaknuti dete na konzumiranje zdrave hrane, upotrebite maštu pri serviranju i po potrebi je „zamaskirajte“. Napravite supu od povrća ili je upotrebite kao sos za testeninu ili pizzu. Deca koja više vole slatko rado će pojesti mafin od borovnice ili od šargarepe. Deca često više vole sveže povrće od kuvanog zbog njegove hrskavosti. Možete povrće iseći na tanke kriške, kratko skuvati na pari i zatim ispeći sa prezlama u rerni.

POSLUŽITE I JEDITE HRANU SA OSMEHOM

Poslužite i jedite hranu s osmehom
Oduvek je odnos deteta prema voću i povrću bio izuzetno težak i gubio strpljenje odraslih. Psiholozi iz Londona su otkrili da će deca verovatnije probati hranu koju inače ne vole ako vide odrasle da istu tu hranu jedu sa osmehom. Jednostavno, posmatranje odraslih koji uživaju u jelu izaziva ista pozitivna osećanja u njihovom mozgu.

Dete se privikava na voće i povrće u jelovniku, kao i na život uopšte. Nutricionisti kažu da većina dece treba da vidi novu hranu barem 10 puta pre nego što je uopšte probaju. Zato, nabacite osmeh na lice, budite strpljivi i jako maštoviti :)

IZVOR:

WWW.SALVEOPHARMA.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60