Zdrava ishrana dece u skolskom uzrastu

Odlazak u školu kako za učenike tako i za roditelje, sa sobom donosi pitanje šta će dete jesti u školi. Kako bi što lakše podneli višesatno sedenje u klupama, marljivo učili, ali i bili skoncentrisani, za školarce je i te kako važna ishrana. Donosimo vam 8 jednostavnih prehrambenih saveta za zdravu i pravilnu ishranu… već od malih nogu!

PUNI ENERGIJE VEĆ NAKON PRVOG OBROKA!

Za dobar početak dana, doručak je najvažniji obrok! Deca koja preskaču doručak i odlaze u školu su često pospana, otežano prate nastavu i gube koncentraciju. Kombinujte za doručak mleko, voćni sok, mekinje s mlekom i svežim voćem, hleb od integralnog brašna. Probudite ujutro na vreme vaše dete da u miru doručkuje, kako bi se pripremilo za naporan školski dan.

ZDRAV ŠKOLSKI OBROK

Idealan obrok u školi treba da bude hranljiv, sa dovoljno kalorija da „nahrani“ mozak i omogući obavljanje motoričkih aktivnosti deteta za vreme boravka u školi, ali ne treba biti prekaloričan kako ga višak kalorija ne bi uspavao ili uzrokovao hiperaktivno ponašanje. Proizvodi kao što su slatkiši, grickalice, „brza“ hrana i gazirana pića su niske prehrambene vrednosti, sa visokim sadržajem masti i koncentracijom ugljenih hidrata i nikako se ne preporučuju jer mogu uzrokovati prekomernu telesnu težinu. Za užinu pripremite voće i povrće ili sendvič s crnim, integralnim ili pšeničnim hlebom, izbegavajući namaze i prerađeno meso poput raznoraznih salama. Školskoj deci je potreban najmanje jedan bogat mlečni obrok na dan tokom nastave. Na primer, sir boljeg kvaliteta predstavlja odličan izvor kalcijuma.

POPODNEVNI MEĐUOBROK

Nakon kuvanog i raznovrsnog ručka uvek u kombinaciji sa svežim povrćem, laganiji obrok izmedu ručka i večere jednako je bitan. Za decu školskog uzrasta se inače preporučuje do pet obroka dnevno, tri glavna, doručak, ručak i večera, kao i dva međuobroka. Ishranu pokušajte prilagoditi fizičkim aktivnostima deteta. Voće dobro dođe pre treninga ili između ručka i večere. Kako bi se osigurao dovoljan dnevni unos vitamina, preporučljivo je da vaše dete svakog dana jede voće i povrće.

Riba je zbog lake svarljivosti i zbog svoje nutritivne vrednosti neophodna u ishrani deteta. Morska riba sadrži značajne količine joda – izrazito važnog elementa za pravilan rad štitne žlezde. Jod je takođe važan u ishrani male dece za pravilan rast i razvoj, a Omega-3 masne kiseline, koje riba sadrži, odgovorne su za pravilan razvoj mozga i nervnog sistema.

ŠTA ZA VEČERU?

Večera mora biti lagana i hranljiva jer nakon njenog konzumiranja sledi fizička neaktivnost, odnosno san gde je potražnja za energijom umanjena. Najbolje je pojesti ostatke od ručka ili neki laganiji obrok.

Žitarice u ishrani, jedan su od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije. Pod žitarice spadaju kukuruz, pirinač, pšenica, ječam, raž, zob, proso, šećerna trska, pšenoraž, krupnik i heljda.
Naročito cele žitarice sadrže u sebi važan izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina, vlakana, vitamina B i E i minerala (gvožđe, cink, magnezijum i selen). Dajte prednost celim žitaricama, čije redovno konzumiranje donosi značajne prednosti za zdravlje smanjujući rizik od hroničnih bolesti.

NE SAMO ISHRANA… VEĆ I FIZIČKA AKTIVNOST!

Uravnotežena i zdrava ishrana kako za odrasle tako i za decu, utiče na razvoj organizma, ako još dodate redovnu fizičku aktivnost poput plivanja, trčanja ili jednostavne šetnje imaćete sve što je potrebno za podsticanje i održavanje zdravlja organizma.
Svakodnevno sprovodite jednostavne sportske aktivnosti kako biste kod dece razvijali ljubav prema zdravom načinu života. Nije potrebno biti sportista kako bismo se malo više kretali.

IZVOR:

WWW.SALVEOPHARMA.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60