Plivanje za pravilan razvoj

Ako terate mališane da uče da plivaju ili u vodi praktikujete neki drug vid aktivnosti, budite sigurni da ste izabrali jedan od najboljih sportova za detetov rast i razvoj.

Plivanje povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, na disanje, jača mišiće, omogućava ravnomerno oblikovanje svih mišića, posebno leđnih, čime se postiže pravilno držanje deteta. Plivanje jača samopouzdanje, to je važno umeće i da bi se dete eventualno u kasnijoj dobi odlučilo da se bavi drugim sportovima i aktivnostima u vodi, od vaterpola do skokova u vodu.

Fizička aktivnost u vodi je od izuzetne važnosti za razvoj deteta. Razlog je jednostavan, telo u vodi ima manju relativnu težinu nego na tlu, pa samim tim je i opterećenje na kičmu manje.

Ali to nije sve… Tokom aktivnosti u vodi dolazi do istovremenog aktiviranja velikih grupa mišića za pokrete, što je od velikog značaja za dete predškolskog uzrasta. I na kraju sile na ekstremitetima u vodi su drugačije nego na suvom, pa se telo spontano prilagođava drugačijim pokretima i postaje motorički spretnijen

SKOKOVI U VODU

Skokovi u vodu i umetničko plivanje su pogodniji za devojčice zbog njihove prirodne sklonosti ka estetskom doživljaju. Deca mogu da počnu da se bave ovim sportovima već u pubertetu.

VATERPOLO

Vaterpolo je sport iz grupe sportskih igara, a po strukturi kretanja spada u kompleksnu aktivnost. Osim osnovnog telesnog razvoja, dete se uči ekipnoj igri, strategiji i improvizaciji. Deca mogu da počnu da se bave ovim sportom čim krenu u školu.

PLIVANJE

Plivanjem se sprečava slabljenje retko korišćenih grupa mišća i poteškoće s koštano-zglobnim sistemom. Osnova za sve su bazne plivačke tehnike. To su slobodni stil, tzv. kraul, prsni stil, leđni stil, delfin i leptir (ruke izvode pokret kao kod delfina, ali noge kao kod prsnog plivanja).

S obzirom na to da svaka od ovih tehnika (osim leptira) ima svoje mesto u takmičenjima, dovoljno govori o visokoj energetskoj zahtevnosti ove vrste kretanja.

Deca koja rano proplivaju pametnija

Nova studija ukazuje na to da se deca, koja uče i treniraju plivanje u mlađim godinama, razvijaju brže i pametnija su od ostale dece njihovog uzrasta. Deca koja počnu da se bave plivanjem veoma rano postižu brži razvoj nego ostala deca i to u nekoliko oblasti, kao što su: kognitivni razvoj, fizički razvoj i razvoj jezika.

Do ovog zaključka došla je ekipa stručnjaka sa Griffith instituta za pedagoška istraživanja. U istraživanju su intervjuisani roditelji 7.000 dece iz Australije, SAD i Novog Zelanda u periodu od tri godine. Ovo istraživanje je najobimnija studija na svetu o plivanju u ranim godinama.

IZVOR:

HTTP://ZENA.BLIC.RS

Pišite na Viber
060 615 11 60